Connect with us
Hirdetés

Magyar válogatott

A legjobb magyar férfi és magyar női kosárlabdázók top rangsora: magyar kosárlabdázók az élmezőnyben?

A legjobb sportolók rangsora folyamatosan változik, hiszen a játékosok adott formája és eredményei sok befolyásoló tényezőtől függhetnek.:

:

A legjobb sportolók rangsora folyamatosan változik, hiszen a játékosok adott formája és eredményei sok befolyásoló tényezőtől függhetnek. Az is előfordulhat, hogy egyes sportolók lesérülnek, ezért az elkövetkező szezonban nem tudnak játszani, így más játékosok veszik át a helyüket a ranglistán. 

Ez alól nem kivétel a kosárlabda sem, ahol a legjobb játékosok ranglistája csak olyan változékony, mint például a futballban. Természetesen, azt hogy ki a legjobb játékos nem lehet objektíven megállapítani, hiszen ezzel kapcsolatban sokan eltérő véleményen vannak. 

Azonban, a legjobb magyar kosárlabdázók 2024-es ranglistáját úgy alakítottuk ki, hogy az a legtöbb kosárlabdában jártas szakértő és szurkoló véleményével egyezzen, így a lehető legnépszerűbb listát hozva létre. Lássuk is, hogy melyek azok a magyar kosárlabda játékosok, akiket 2024-ben a legjobbak közé sorolhatunk!

EB meccsen és Spanyol mérkőzéseken is bizonyított: Hanga Ádám

A fiatal, de igazán tapasztalt férfi kosárlabda játékos jelenleg a Crvena Zvezda játékosa. A Zvezda csapatát 2023 óta erősíti, és azóta jobbnál jobb eredményeket sikerült elérnie rengeteg mérkőzésen keresztül. 

Az alacsonybedobó posztot betöltő játékos 2006 óta aktívan kosárlabdázik, mára a sportág egyik legjobb magyar játékosai közé sorolható. Karrierjét a spanyol bajnokságban indította be, ahol a Bàsquet Manresa csapatát ékesítette. Ezután Európa nagy részét bejárta különböző csapatokba szerződve, ugyanis a Laboral Kutxa Vitoria csapata és a Sidigas Avellino is leigazolta őt. 

Az egyszer tehát biztos, hogy Hanga az Európai kosárlabda legtöbb szinterén megfordult, azonban Magyarországon is hatalmas eredményeket tudott elérni, ugyanis 2016 nyarán a Magyar válogatottal 17 év után kijutott a 2017-es Európa Bajnokságra is.

Ezután egyre több és több szakértő vélekedett úgy, hogy Hanga minden idők egyik legjobb magyar játékosa, és egyértelműen az NBA-ben a helye. Ezt a gondolatot Jeff Garcia is megfogalmazta: “Úgy érzem, hogy hatalmas dobás lesz, amikor az NBA-be érkezik”. 

Hanga a Real Madrid és a Barcelona csapatát is ékesítette, nem is kis ideig, hiszen 2017-ben 2020-ig szóló szerződést írt alá a Barcelona csapatával, azonban a Baskoniának lehetősége volt meccselni a Barcelona szerződését, ezért Hanga továbbra is a csapatuk tagja maradt. Hosszas tárgyalásokat követően azonban, augusztusban a Barcelona mégis le tudta szerződtetni a magyar játékost. 

Ezt követően Hanga pályafutása a fellegekbe emelkedett, hiszen a Barcelona csapatában sorra nyerte a mérkőzéseket, majd a Real Madrid csapatába igazolt, ahol szintén győzelmet győzelemre halmozott. 

Azonban, a Magyar válogatottban hatalmas sikereket nem tudott elérni, hiszen a kezdeti Európa-Bajnokság kvalifikációt követően csak 2022-ben szerepelt a csapatban, ahol comb sérülés miatt csak két mérkőzésen tudott pályára lépni. Ádám egyike annak a pár magyar játékosnak, akik előkelő helyet töltenek be a FIBA világranglistáján. Ő a magyar kosaras világ egyik legnagyobb büszkesége.

Hanga Ádám eddigi csapatai:

 

  • FC Barcelona
  • Real Madrid 
  • Crvena Zvezda
  • Bàsquet Manresa
  • Albacomp
  • Budapesti LF KK
  • Sidigas Avellino
  • Laboral Kutxa Baskonia

A magyar női válogatott kosárlabda ikonikus alakja: Juhász Dorka

Juhász Dorka az egyik legjobb, ha nem a legeslegjobb magyar női kézilabda játékos. Jelenleg a Minnesota Lynx a WNBA-ben. Dorka Ohio államban játszott, amikor a világ 12. legjobb női kosárlabda játékosa címet nyerte el, az 5. legjobb csatár cím mellett. Dorka azt nyilatkozta, hogy “a siker íze hajt folyamatosan előre, és a világ élvonalába szeretnék tartozni”. 

Juhász 2023 május 19-én debutált a WNBA-ben, amikor Chicago ellen játszott. 15 perc alatt 5 pontot szerzett, ezzel bizonyítva rátermettségét az Ameriakai bajnokságra is. Még egy kezdő rekordot is felállított amerikában, amelyről tudjon meg többet a Unibettel. Azt tehát váltig állíthatjuk, hogy Juhász Dorka minden idők egyik legjobb WNBA játékosa, és nem csak a kezdők kategóriájában. Nemrég pedig egy olasz csapattal, a Famila Basket Schio-val kötött szerzősést, ahol egyből elnyerte az olasz bajnoki címet. 

A Falco büszkesége: Perl Zoltán

A Szombathelyi játékos Perl Zoltán szülővárosában is mutatkozott be először, ahol összesen 9 bajnoki mérkőzésen tudott szerepelni, majd bajnoki címet is szerzett a Falco utánpótlás csapatát erősítve. 

Teljesítménye Európai tekintetben is egyedülálló volt, ezért nem kellett sokat várni arra, hogy egy olasz csapat szerződtesse le. Az Orlandina Basket színeiben mutatkozott be, majd 30 perc alatt 12 pontot szerzett csapata számára, ezzel sikerrel koronázta külföldi bemutatkozását is. 2017-ben egy másik olasz másodosztályú csapathoz igazolt le, ahol szintén komoly sikereket tudott elérni. 

A 2016-os Európa Bajnoki selejtezőkön pedig kitűnő eredményt nyújtott, hiszen 19 perc alatt átlagosan 8.8 pontot szerzett, amely nemzetközi szinten is kiemelkedő. 2019-ben visszatért a kiinduló csapatához, a Szombathelyi Falco-hoz, ahol a mai napig szerzi a pontokat. Így abban biztos lehetünk, hogy bár Perl Zoltán nem akkora játékos, mint Hanga Ádám, simán lehetne, ha a nemzetközi színtérre kissé bátrabban merészkedne ki. 

Magyar Kupa bajnok: Vojvoda Dávid

Vojvoda Dávid édesapjához hasonlóan a kosárlabdát választotta, amelyet először ő is szülővárosában, Kaposváron kezdett el űzni. 2006-ban kezdte pályafutását, amelyet 4 évig a Somogy megyei csapat tagjaként folytatott. Azután kétszer csapatot váltott, így végül az Atomerőmű SE csapatának tagjaként folytatta pályafutását. 

Az atomvárosban is kitűnő eredményeket szerzett, amit semmi sem bizonyít jobban, mint a paksi kosárlabda népszerűségének rakétaszerű térnyerése Vojvoda alatt. Két szezon elteltével a Szolnok csapatához szerződött, ahol a magyar kupát is sikerült megnyernie. A Magyar válogatott csapatkapitányi címét is ő töltötte be, miközben kétszer egymás után a legjobb magyar játékos címet is ő nyerte el. 

A Szolnok színeiben játszva az Adria liga egyik legjobb játékosai közé is beválaszották, majd egy az olasz élvonalban kosárlabdázó csapatba, a Pallacanestro Reggiana-ba szerződött le. 2020-ban felbontotta szerződését, és azóta is az Alba Fehérvár játékosaként kosárlabdázik.

A nemzetközi kosárlabda és az andorrai bajnokság csillaga: Somogyi Ádám

A Magyar válogatott színeiben is kosárlabdázó Somogyi Ádám még nagyon fiatal, hiszen csak 23 éves. Karrierje a Székesfehérvári csapatban indult be, ahonnan egyből Spanyolországba igazolt. Pályafutását jelenleg is a MoraBanc Andorra színeiben folytatja, ahol sikert siker hátára halmoz, és nem elképzelhetetlen, hogy innen az NBA csapatai között folytatja tovább karrierjét. 

Az egyszer biztos, hogy Somogyi Ádám még csak most mutatta meg a világnak, hogy mire is képes valójában és a karrierje kibontakozását mindenképpen érdemes lesz követni. Már most Európa egyik top csapatának játékosa, és nem valószínű, hogy bármi is megállíthatja az NBA előtt, de akár az is elképzelhető, hogy ő is visszatér Magyarországra. 

Összefoglalás: Tényleg ők a legjobb magyar kosarasok?

Ezek olyan játékosok, akikre mindenképpen érdemes odafigyelni, és fontosak lehetnek a sportfogadás szempontjából. Ez a fogadás az utóbbi időben aktívan fejlődik, ami gazdagabbá teszi a magyarokat, és egy kis adrenalint ad hozzá. Azonban ezzel kapcsolatban tudjon meg többet a Unibettel.

Találhatunk közöttük fiatalabbakat és idősebbeket is, azonban egy dolog közös bennük: mind kitűnően kosárlabdáznak. Cikkünk írója, Aladár Kollár is már régóta foglalkozik sportfogadással és kosárlabdával, ezért mindkét szempontot figylembe vette a cikk írása során. Érdemes megismerned a magyar szerencsejáték felügyelet szabályait is, hogy biztosan megbízható kaszinóban játsz, ha sportfogadni szeretnél. Ha több információra lenne szükséged, akkor ne habozz meglátogatni a fentebb található linkeket, hogy részletes tájékoztatást kaphass a magyar kosárlabdával és a sportfogadással kapcsolatban.

 

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés