Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

A kétezres évek sikercsapata: a Szolnoki Olaj

Ha négybe jutottak, többnyire vagy vittek mindent, vagy negyedikek lettek. Rezák Lászlóval indult minden…:

:

Szombaton megkezdődnek az elődöntők a férfi élvonalban, a legjobb négy közé idén az Egis Körmend, a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely, a Szolnoki Olaj KK és a Pécsi VSK-Veolia jutott. Mindannyian „söpréssel”, vagyis 3-0-val vették az akadályt az első körben. Hogy erre mikor volt példa utoljára, arról itt írtunk.

Folytatjuk múltidéző sorozatunkat, a Körmend, a Falco és a PVSK után ezúttal a Szolnok büszkeségfalát mutatjuk meg.

Lehet, hogy a Körmend többször jutott négybe, mint a Szolnok, viszont az idén hatvanéves egyesület már nyolcszoros bajnoknak mondhatja magát, ezzel toronymagasan a legsikeresebb az A-csoportos klubok közül. A piros-feketék egyértelműen uralják a kétezres éveket, bár tegyük hozzá, első bajnoki címüket még 1991-ben szerezték.

[totalpoll id=”18793″]

Az idei a tizenkilencedik alkalom a klub története során, hogy az első négy között végez. Amikor ez megtörtént, többségében vagy felért a csúcsra, vagy nem nyert semmilyen érmet (nyolc arany, két ezüst, két bronz és hat negyedik hely).

Az első arany

Méghozzá Rezák László irányításával. A piros-feketék akkor 16 győzelemmel és 6 vereséggel, a Tungsram mögött, a Körmend előtt végeztek az alapszakasz második helyén. A negyeddöntőben a Paksot kapták, és ki is söpörték (3-0). A negyeddöntőben a Körmend következett, idegenben egyszer sem sikerült nyerniük, igaz nem is volt szükségük rá (3-2), a döntőben a ZTE következett, amely az ötödik helyről jutott a fináléba, így a pályaelőny az Olajbányászé volt. 3-1-es összesítéssel történelmet írt a gárda.

Az első ezüst

Két szezonnal később, 1992/93-ban újra döntőbe jutottak, de akkor ezüst jutott (akárcsak a Magyar Kupában). A rájátszásnak a harmadik helyről vágtak neki, a Videoton SC-n és – talán némi meglepetésre – a második helyezett Körmenden is könnyedén léptek túl (mindkétszer 3-0). A döntőben, bár mindháromszor megszorongatták a Tungsram-Honvédot (79-72, 71-67 és 100-89), egyszer sem sikerült nyerniük.

Az első bronz

Újabb két évet kellett várni arra, hogy ismét felálljanak a dobogóra, 1994/1995-ben a harmadik hely jött össze. A harmadik helyről indulva a hatodik Paks várt rájuk a negyeddöntőben, négy mérkőzés kellett a négy közé jutáshoz (3-1). Az elődöntőben csak asszisztálni tudtak a ZTE-hengerhez (0-3), a „kisdöntőn” viszont mindhárom mérkőzést megnyerték a Körmend ellen (3-0).

Vége a Rezák-érának

1997/1998-ban edzőváltás történt, Goran Miljkovics első szezonjában rögtön érmet szerzett, újabb bronz került a vitrinbe. Az Albacomp egyeduralmát éljük ekkor, a Szolnok rosszul jött ki a hármas holtversenyből az alapszakasz végén, így csak az ötödik helyről, pályahátrányból kezdhette a rájátszást. Ennek ellenére is sikerült kiejteni a Paksot, hogy aztán szembetalálják magukat a nagy dolgokra készülő fehérváriakkal. 3-2 lett a vége a későbbi bajnoknak, a bronzért megint a Körmenddel kellett csatázni, a piros-feketék párharcát ezúttal 2-1-re nyerték.

1999/2000-ben – már Zorán Kméziccsel – újra összejött a döntő. A Sztojan Ivkovics, Walke Károly, Gordan Filipovics, Trepák Zoltán, Cziczás László, Szarvas Gábor és Boldizsár Ferenc által fémjelzett együttest megint az Albacomp állította meg a rájátszásban, nagy különbség, hogy ezúttal a legvégén, a döntőben. Az alapszakasz-első találkozott a másodikkal (mindössze egy győzelemnyi volt a különbség a két gárda között a tabellán), 4-2 lett a vége a Fehérvárnak. Mindkét finalista vasi csapatot söpört ki az elődöntőben, Dávid Kornélék a Körmendet, az Olaj a Falcót.

2000/2001-ben és 2001/2002-ben is négy közé jutottak a Tisza-partiak, mindkétszer negyedikek lettek. Előbb az alapszakasz hatodik-, majd a negyedik helyéről indulva kerültek össze az elődöntőben a Pakssal, a tolnaiak mindkétszer felmutatták a stop táblát.

Pór Péter lett az újabb sikerkovács

Az első bajnoki címük után tizenhat év telt el, 2006/2007-ben Pór Péter visszavezette a szolnokiakat a halhatatlanok táborába, megvan a második arany! A Kelley-Hollins hátvédpáros ellenállhatatlan volt, de a mezőny jó része nem tudott mit kezdeni a Sabaliauskas-Jurkunas litván duóval sem, és akkor ott volt még a palánk alatt Pavel Frana. Akkoriban olyan magyarok alkották a keretüket, mint Cziczás László és Molnár András, illetve a fiatal Harazin Tamás és Cseh György. Az alapszakasz-elsőség után egyszer botlottak Nyíregyházán (3-1), Pécsen már kétszer is (3-2), a sérülések miatt tartalékos Körmenden azonban könyörtelenül átmentek (3-0).

Ezt követően háromszezonnyi visszalépés következett, igaz abból kétszer is négy közé jutottak. Hiába maradt együtt a keret jó része, címvédőként, 2007/2008-ban az alapszakasz hatodik helyén végeztek. Kiejtették ugyan a harmadik Pécset (3-2), a hátrébb rangsorolt Körmenddel szemben viszont a pályaelőnyük ellenére is kiestek (2-3), és még az Albacomp elleni bronzcsata sem jött össze.

NBA-játékos, Kelley, Alekszics, Fodor, Váradi és Báder egy csapatban – érem nélkül

2009/2010-ben is negyedikek lettek. Darius Rice személyében nagynevű, NBA-t is megjárt amerikait igazoltak, de megfordult a csapatban Winsome Frazier is, akiről sérülés miatt mondtak le. Thomas Kelley, Dragan Alekszics és Ousmane Barro mellett Fodor Márton, Váradi Kornél, sőt később már Báder Márton is a csapat tagja volt. A negyedik helyről indulva az Albacompot kiejtették 3-2-re, a későbbi bajnok ZTE viszont kisöpörte őket az elődöntőben. A bronzcsatát a MJUS-Fortress Körmend nyerte, 2-1-re.

Pór Péter, az utóbbi évtized legeredményesebb magyar kosárlabdaedzője (fotó: MTI/Bugány János)

A zászlóshajó szerep

Innentől viszont már nem nagyon volt megállás. Az elmúlt nyolc évből hét döntő következett zsinórban, amiből hatot meg is nyertek. Uralták a mezőnyt, nem véletlenül illették őket a magyar kosárlabda zászlóshajója jelzővel. Még úgy is, hogy közben az edzők jöttek-mentek szép számmal. Sikert sikerre halmoztak, ABA-ligás szereplések mellett a 2011/2012-es és a 2013-14-es szezonban az elmúlt évtized legnagyobb nemzetközi sikerét is elérték, bejutva az EuroChallenge Final Fourjába. 2012/2013-ban becsúszott egy ezüstérem, a Dzunics-féle (Moore, Smith, Wood, Hollins, Jarrod Jones légiósokkal felálló) Albacomp 3-2-re megtréfálta őket a fináléban. Utána viszont újabb három arany következett, a 2016/2017-es szezon kilóg a sormintából, akkor még négybe sem jutottak, mindössze a csalódást keltő ötödik hellyel kellett beérniük.

Kendrick Perry buzzer beaterét nem feledik sem Szolnokon, sem Szombathelyen. Ki ezért, ki azért (fotó: Nyugat.hu)

Tavaly visszahelyezték magukat a trónra, éppen a ma esti ellenfél, a Falco ellen szerezték meg a Magyar Kupa mellett a bajnoki aranyérmet is. Nem akármilyen döntő volt, 3-1-re nyert Dragan Alekszics együttese, az utolsó mérkőzésen, Szombathelyen 1.8 másodperc volt hátra, amikor Kendrick Perry-hez került a labda… A többit már mindenki ismeri…

Címlapfotó: Nyugat.hu

12 hozzászólás

12
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
4 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
maxxRougeWSrebornderrylnyolcmegnyolc Recent comment authors
Rouge
Vendég
Rouge

Nekem kicsit furcsa,
hogy a Szolnoki Olajról szóló cikkben
a 2010-es évek Olajkájából
(ami ugye mindent vitt, és a magyar kosárlabdát gyakorlatilag egyedül képviselte tíz éven keresztül a nemzetközi színtéren)
csak Báder és Perry van név szerint megemlítve,
miközben a komplett Dzunics-csapat
fel van sorolva Mooretól Hollinsig…

Legalább VOJÁt és MILÓt
megemlíthettétek volna…

Emiatt erre cikkre egy gyenge kettest adok..:(:(

derryl
Olvasó

Helyszűke miatt nem futotta többre, ha mindent leírnának, tárhelyet kellene bővíteni!

WSreborn
Olvasó

Annyi kiigazítást tennék az egyébként nagyon jó cikkhez, hogy a 2000-2001es évben a Kaposvárral elődöntőztünk…..

Papika
Olvasó

Annyi pénzből és bírói segítségből,sokkal többet ku lehetett volna hozni szerintem. Éz,így elég sekély.

Sonkoly Milán
Vendég
Sonkoly Milán

Bírói segítségből…..most őszintén te normális vagy? Melyik csapat az aki ellen még hazai pályán is keményen ellene fújnak

nyolcmegnyolc
Olvasó

Amikor sok volt a pénzünk, akkor nyertünk a legtöbb esetben. Amikor csórók voltunk, mint 2007ben akkor is all in volt.

derryl
Olvasó

Kicsit csendesebben! Éppen ti vagytok, akik, ha pénzről van szó, jobb, ha lapítotok. A 98-2002-es érában nem zavart, hogy az Alba kilóra szipkázta a légiósokat Dombóvárról, Szolnokról, Simit, meg a többi magyart?
Erre mondják: neked kuss!

derryl
Olvasó

Ja, és ti ennyi pénzből ami idén volt, mit hoztatok ki? Mesélj!

WSreborn
Olvasó

Ti még a rengeteg pénzzel és bírókkal a zsebetekben sem nyertetek semmit 2000 és 2013 között, 13 éven keresztül tehát pont te jobban tetted volna ha csendben maradsz, és 2013 és 2019 közt is két aranyra jutott két igen gyalázatos év is….

Kareem Abdul-Jabbar
Olvasó

Semmi kétség, szép ez a sztori, gratulálok.
Ámazonban, ha már sikerkovácsokról beszélünk, az a bizonyos Nyerges nem volt az? Pénz is kellett ehhez a sikerhez, kár is ezt letagadni.

WSreborn
Olvasó

Jogos

maxx
Olvasó

Nyerges és az extra pénz 2009-től 2019-ig volt. Előtte is nyert két bajnoki címet az Olaj, utána is fog.

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés