Connect with us
Hirdetés

Kosárlabda

A kecskeméti Mercedes-KA: Sokéves munka gyümölcse a kadett lányok országos bronzérme

Interjú a büszke vezetőedzővel, Halmai Gáborral.:

:

Szenzációs eredménnyel zárta az Országos Leány Kadett Bajnokság döntőjét a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia csapata, hiszen bronzérmes lett. Ritkán látott teljesítmény, hogy a torna legjobb ötösébe a harmadik helyezett hírös városiaktól több játékos került be, mint az arany- vagy az ezüstérmes csapatból. Interjú a büszke vezetőedzővel, Halmai Gáborral:

Milyen célokkal vágtatok neki a szezonnak és ehhez képest az országos döntőn elért bronzéremmel mennyire vagy elégedett?

A bajnokságnak úgy vágtunk neki, hogy elsőként a legjobb nyolcba kerülést tűztük ki célul, de nagy vágyunk volt, hogy négybe jussunk. Felemás volt számunkra ez az idény. Nagyon jól indítottunk, sok győzelmet szereztünk, majd Máté-Tóth Eszter sérülése kicsit visszavetette a lendületünket. A mögöttünk hagyott hetekben ismét jól játszottunk és a nyolcas döntőre nagyszerű formában érkeztünk. Maximálisan megérdemeltük a harmadik helyezést, melyért rengeteget dolgoztunk.

A negyeddöntőben a Diósgyőrt győztétek le négy ponttal, az elődöntőben a Pécs felülkerekedett, majd a bronzmeccsen a Zsíros Akadémia ellen ismét nyertetek. Hogy értékelnéd a mérkőzéseket?

Az első, DVTK elleni találkozón iszonyatosan izgultunk, nagyon rástresszeltünk a kezdésre. Szépen fokozatosan lendültünk bele a meccsbe és óriásit küzdve végül nyertünk. A házigazda pécsiek elleni elődöntőben játékban rengeteget léptünk előre. Rendkívül koncentráltan, igazi csapatként léptünk pályára. Keserű a szájízünk, mert úgy érezzük, nem egyenrangú partnerként kezeltek minket a játékvezetők. Úgy gondolom, hogy a mutatott akarattal, hozzáállásunkkal azon a napon megverhettük volna ezt a nagyon erős Pécset. A vereség letörte a lányokat, de a bronzcsatára összeszedték magukat. Hullámzó ritmusban, de a második félidőt uralva magabiztosan behúztuk a Zsíros Akadémia elleni összecsapást.

 

Milyen fő stratégiával vágtatok neki a mérkőzéseknek?

Az alapfelfogásunk az volt, amire az elmúlt négy évben készültünk, hogy támadásban és védekezésben is kollektíven játsszunk. Ez azt jelenti, hogy védekezésben mindenkinek ki kell venni a kulimunka részét. Annak ellenére, hogy a legtöbb csapatnál alacsonyabb szerkezetben kosárlabdázunk, mégis sokszor iskolavédekezést tudtunk bemutatni. Kemény és agresszív védekezéssel próbáltuk felőrölni ellenfeleinket, ez általában a harmadik negyedre össze is jött, míg támadásban nagyon mozgékony, intenzív, kevés labdás kettő-kettőre épülő játékunk volt. Igazi magasemberünk csupán egy van, többiek mezőnyemberek, ezért a gyors, fineszes játékra kellett alapoznunk. Komolyabban begyakorolt figurák nélkül, az alap szisztémát végig alkalmazva meneteltünk a szezon során.

Négy éve dolgozol együtt a lányokkal. Mondhatjuk, hogy ez a bronzérem az elmúlt évek gyümölcse?

Teljes mértékben! Az előkészítő és a kisebb csapatokban is kiváló munkát végeztek az edző kollégáim a lányokkal. Az elmúlt négy évben is minden játékos keményen dolgozott, és nagyon boldog vagyok, hogy ennek meglett az eredménye. Akadémiánk teljes női szakágának sikere ez, hogy érmet szereztünk.

A játék minősége és a történelmi siker statisztikailag is alátámasztott, hiszen a kecskemétiek vitték a prímet.

Ez így van! Akadémistáink toronymagasan felülkerekedtek a mezőnyön. Lepattanókban Gergő Janka végig első-második helyen volt, ráadásul 30 VAL-érték felett átlagot, ami brutális adat. Sinka-Pálinkás Szofi szerzett labdákban, gólpasszban és dobott pontokban verte a mezőnyt. Ők ketten voltak a kiemelkedők ebből a szempontból, de a társak segítsége és a csapatjáték nélkül ez nem jöhetett volna össze. Az együttesünk legjobbjának Szofit választották és mindkét említett kosarasunk bekerült az All Stars csapatba. Én ilyet még nem láttam, hogy a harmadik helyezettből két játékost is beválasztanak a legjobb ötösbe, ami óriási elismerés a lányoknak.

Mi volt a kecskeméti csapat sikerének kulcsa?

Az alázat, a munka és a közösség ereje. Mindenki tette a dolgát és az elmúlt években nagyszerű összhangban. Nagybetűs CSAPAT vagyunk!

A torna kecskeméti mérkőzései:

Negyeddöntő:

Mercedes-KA/A – DVTK Akadémia/A   56-52 (10-11, 11-15, 22-10, 13-16)

Kecskeméti pontszerzők: Bagi 2, Viczián 2, Samu 7, Gergő 13, Sinka-Pálinkás 24/3. Csere: Nagy, Csomor, Polyák 5, Varjú, Lengyel 3.

Elődöntő:

Mercedes-KA/A – NKA Pécs/A 76-90 (24-24, 11-21, 24-21, 17-24)

Kecskeméti pontszerzők: Bagi 12/3, Viczián 3, Samu 5, Gergő 24, Sinka-Pálinkás 20/3. Csere: Nagy, Csomor L., Polyák 4/3, Varjú 4, Lengyel 4.

Bronzmeccs:

Mercedes-KA/A – Zsíros Akadémia Kőbánya/A 65-54 (20-17, 10-15, 20-10, 15-12)

Kecskeméti pontszerzők: Gergő Janka 16, Samu Petra 6, Viczián Réka, Bagi Evelin 11/3, Sinka-Pálinkás Szofi 18/3. Csere: Csomor Laura, Polyák Emili 6/6, Varjú Róza 6, Lengyel Anna 2.

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés