Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

A jövőről egyeztetett Ivkovics és Rátgéber

A szövetségi kapitány elmondta, hogy neki mi fontos a válogatottnál.:

:

A felnőtt férfi szövetségi kapitány, Ivkovics Sztojan meglátogatta a Pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémiát a napokban, hogy Rátgéber Lászlóval egyeztessen a magyar utánpótlásképzésről. 

Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy Ivkovics Sztojan eljött Akadémiánkra – mondja a kapitányi látogatásról Rátgéber László.

Nekünk a fő célunk az, hogy játékosokat neveljünk a férfi és női felnőtt válogatott számára, ezért nagyon fontos, hogy együttműködjünk, együtt gondolkozzunk a szövetségi kapitánnyal. Első, nálunk végzett junior fiú csapatunkból válogatott kerettag lett Pongó Marcell, Kiss Virág már bemutatkozott a felnőtt Európa-bajnokságon, Juhász Dorka pedig sérülés miatt kényszerült kihagyni a kontinensviadalt, de reméljük, hogy hamarosan ő is bemutatkozik a felnőtt válogatottban.

Nagyon büszkék vagyunk ezekre a játékosokra, és szeretnénk, ha évről évre nőne azoknak a száma, akik nemzeti színű mezét felavathatjuk az Akadémián. Idén nyáron összesen 31 játékosunkat hívták be a válogatottba vagy kiválasztó képzőkbe, úgy gondolom, ez az akadémiai produktivitás legfőbb mutatója – tette hozzá a szakember.

Az Akadémián nevelkedett Pongó Marcell a válogatott felkészülési mérkőzései alatt kiválóan szerepelt, a csehek ellen pedig a csapat egyik legjobbjaként 15/9 pontos mutatóval zárt.

Marcit egy vagy két évvel ezelőtt kiszemeltük már a válogatott stábbal, de minden gyereknél van turbulencia, jobbra-balra menések, akkor még nem vett részt az edzőtáborban. Nem késő, hogy most csatlakozott, de jobb lett volna korábban. Szerintem most már ő is látja ezt. Nagyon szépen szerepelt, nagyon jól játszott a felkészülési meccseken, számítunk rá a továbbiakban is. Úgy gondolom, ha két évvel ezelőtt jön a válogatottba, most nem kérdés, hogy a német A-ligában játszik. Vojvoda, Hanga, Keller, Perl is a válogatottból indult, nincs olyan nagy magyar játékos, aki nem volt a válogatott tagja. Marci csapattag és családtag lett a válogatottnál, de korai lenne még a vele szemben támasztott elvárásokról beszélnünk

– ezt már Sztojan Ivkovics nyilatkozta.

Marci nevelőedzője Ivica Mavrenszki volt, aki kadett korosztályban Európa-bajnoki MVP, juniorban az Eb legjobb irányítója volt. Arra a kérdésre, hogy ilyen szakemberekre gondolt-e Ivkovics, mikor azt nyilatkozta, minőségi tudást kell átadni a fiataloknak, így válaszolt:

– Nem szoktam a kollégákat se dicsérni, se bírálni, de Ivicát személyesen ismerem, és ő nem csak mint edző, hanem mint személyiség is nagyon pozitív, kiváló, jó ember. Nagyon jó játékos volt, emberileg is nagyon jó, én úgy gondolom, az Akadémia is elégedett lehet vele – mondta a kapitány.

A Pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia belső mentori hálózatában a fiatal edzők olyan trénerektől tanulhatnak, mint a mesteredző Rátgéber László, valamint Ivica Mavrenszki, az Afrika-bajnok Branislav Jemc vagy a magyar bajnok Kmezics Zoran. 

Ahogy én látom, az Akadémián van egy hierarchikus rendszer, melynek a tetején Rátgéber Laci áll, a többieknek pedig meg kell valósítaniuk az ő vízióit. Lacinak pedig mindig nagyon jó víziói, nagyon jó elképzelései voltak. Nagy játékosokkal, nagy nevekkel dolgozik, ezért remélem, sikerül kivitelezniük azt, amit Laci megálmodott

Ivkovics Sztojan már nem először jár a Pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémián, így van rálátása az itt folyó szakmai munkára és infrastrukturális lehetőségekre.

– Bennem nincs kétely, hogy az Akadémia jó úton jár, ha megnézzük az itteni infrastruktúrát és mindent, úgy gondolom, itt van a legjobb lehetőség az országban a játékosoknak a fejlődésre. Szellemi potenciálból, jó edzőkből még mindig több kell Magyarországon véleményem szerint. Előbb-utóbb a jó kvalitású játékosok egy-két vagy három helyre fognak koncentrálódni, ebben egy veszély van: vannak olyan akadémiák, akik csak azért igazolnak játékosokat, hogy bajnoki címeket nyerjenek, de tőlük játékos még nem került ki. Ezzel pedig tönkretesznek egy csomó gyereket. Én azt tanácsolom a Pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémiának, hogy ne ezt az utat kövessék. Azt kérem Rátgéber Lászlótól, hogy legyenek ezek az akadémiák ellenpéldák, figyelmeztető jelek a számára. Kecskeméten mi úgy dolgozunk, hogy egy, két vagy három projekt playerünk volt egy-egy korosztályban, mindent alájuk rendeltünk, hogy belőlük profi játékos válhasson. Ez a Nemzeti Kosárlabda Akadémia esetében lehet négy-öt játékos is.

Rátgéber László filozófiája szerint az utánpótláskorú játékos első tétmérkőzése akkor jön el, mikor először pályára lép az élvonalban, addig minden egyes mérkőzése a fejlődésről, tanulásról kell, hogy szóljon. Ezért a fiatalok képzésében az egyénre szabott felkészítés és a rengeteg egyéni képzés a célravezető a csapatedzések mellett.

– Egyéni képzés nélkül nincs kosárlabda. Az U16-os válogatottal találkoztam, ahol a 12 fős keretből hárman a Pécsi Nemzeti Akadémiáról érkeztek, technikailag mind a hárman nagyon jók voltak, de mint minden magyar gyereknél, fizikálisan még jobban lehetne fejlődniük. Mert jelen pillanatban fizikálisan el vagyunk maradva nemzetközi szinten, jobban kell terhelni a játékosainkat – mondta erről a szövetségi kapitány.

És hogy mi az a mentalitás, szemlélet, amit Ivkovics a fiatal játékosoktól vár a válogatottban?

Nálam nem fontos a képesség, nálam a készség a fontos. Az én válogatottamban nem a legjobbak játszanak, hanem azok, akiknek a legjobb a hozzáállása, a legmagasabb a fájdalomküszöbe, és akiknek a válogatott a szíve csücske.

6 hozzászólás

6
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
fradilddderrylFel1Torpedó Recent comment authors
fradi
Vendég
fradi

Milyen jövőről???!
Nincsenek magyar játékosok!!!
Pedig ömlik a pénz a sportba!!
Csak az ilyen szélhámosok mint ez a két bohóc mindent ellop!!!
Azonnal elzavarni még az országból is ezt a két patkányt!!

ldd
Olvasó

Minden leírt gondolattal egyetértek…
Nem fontos,de a Kis Virágból sokan megéltek…

derryl
Olvasó

Ez a két fazon a magyar kosársport legnagyobb “kasszafúrója”!

Fel1
Olvasó

Melyik nemzeti válogatottba nevelnek játékosokat?

Torpedó
Olvasó

Nem kis köze volt hozzá,hogy a PVSK női csapata lehúzta a redőnyt.

pbask
Vendég
pbask

pocak

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés