Connect with us
Hirdetés

Nagyon megéri

A jógázás örömei, egészségre gyakorolt hatásai. Fontos sporteszközök a jógázáshoz

A jóga jót tesz a fizikai, a mentális és a szellemi egészségnek. A jóga, amellett, hogy erősíti az izmokat, a kalóriaégetésben és a fogyásban is a segítségünkre lehet.:

:

A jóga jót tesz a fizikai, a mentális és a szellemi egészségnek. A jóga, amellett, hogy erősíti az izmokat, a kalóriaégetésben és a fogyásban is a segítségünkre lehet. Nem egy modern sporttevékenységről van szó, hiszen a jógázás, mintegy 5000 éves múltra tekint vissza, de egyes feljegyzések azt sugallják, hogy egy jóval régebbi testet megmozgató és lelket felüdítő sporttevékenységről van szó, amelyet napjainkban is sokan űznek. Mutatjuk is, hogy miért!

A jóga szerepe a múltban és napjainkban

A jóga, mint testet- lelket megmozgató és egészségesen tartó sport, Észak – Indiából indult útjára. Majd a 19. és a 20. században a nagy jógamesterek a nyugati civilizációval is kezdeték megismertetni a korántsem hétköznapi, ám annál hatásosabb jógagyakorlatokat. A világon először Amerikában ismerhették meg az emberek ezt a keleti sportot, amely napjainkban is igen nagy népszerűségnek örvend, mind a férfiak, mind pedig a nők körében. Egyre többen kezdik felismerni ugyanis áldásos hatásait és egyre többen érzékelik, hogy a rendszeres nyújtás és az egész testet átmozgató gyakorlatok, milyen pozitívan hatnak az egészségre és mennyire hatékonyan képesek oldani a stresszt és a szorongást, amely betegségek kérlelhetetlenül beköltöztek a modern emberek életébe.

A jóga tehát nagyon pozitívan hat a fizikai egészségre. Ahogy idősödünk, testünk egyre rugalmatlanabbá válik, és egyre jobban beszűkül a mozgástartományunk. A jóga azonban fokozza a rugalmasságot, növeli az izomerőt és még a testtartást is javítja. Ezen pozitív hatásoknak köszönhetően pedig fokozódhat a mobilitásunk is. Az izmok erejére idősebb korban is szükségünk van, hiszen minél kevesebb izomzattal rendelkezünk, annál nagyobb az esélye a csontritkulás kialakulásának.

Sokan azért is választják a jógát, mint sportot, mivel elősegíti a fogyást kétféle módon is. Egyrészt a segítségével több kalóriát éget el a szervezetünk, másrészt a jóga nagyszerűen oldja a stresszt, ami szintén oka lehet az elhízásnak. Ha nem vagyunk feszültek, kevesebb lesz az esélye, hogy pluszkilók kússzanak fel ránk.

jógázás, jótékonyan hat az immunrendszer működésére, illetve a relaxációs gyakorlatok fokozzák a vér áramlását, ami jót tesz a szív – és érrendszer egészségének. Aki jógázik, hamarosan a megfelelő légző gyakorlatokat is sikeresen elsajátíthatja, ami pedig a tüdő egészségét hivatott fenntartani, illetve a különféle légzőszervi problémák megelőzésében lehet a segítségünkre.

A ma emberére jellemző a rohanó életstílus és az sem titok, hogy fokozott stressznek vagyunk kitéve. A jóga segít a stressz csökkentésében és az energiaszint fokozásában. Nem mellesleg, a rendszeresen végzett gyakorlatok a mély és pihentető alvást is megtámogatják, márpedig a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás szintén hozzájárul az egészség fenntartásához.

A jógázás 5 legfontosabb kiegészítője

A kezdő jógázók nem biztos, hogy tudják, hogy milyen alapvető kiegészítők szükségesek ehhez a sporttevékenységhez. Természetesen, nem csak 5 sportkiegészítőre lesz szüksége, annak, aki a jövőben rendszeresen szeretne jógázni, viszont egy kezdőnek ezekre a sportfelszerelésekre mindenképpen be kell ruháznia. Az első és legfontosabb, a megfelelő sportöltözék, amely kellően rugalmas, jó légáteresztő képességgel rendelkezik, és nem korlátozza a mozgást.

Mivel a jógagyakorlatok nagy részét a padlón végezzük, így a jógaszőnyeg is elengedhetetlen alapkellék ehhez a sporthoz. A rugalmasság fejlesztésében lehet a segítségünkre a jóga heveder vagy jóga öv. A jóga blokk egy olyan kiegészítő, amely a megfelelő pózok kialakítását és fenntartását segíti elő. A kezdeti időszakban sokan érzik izzasztónak a bonyolultnak tűnő gyakorlatokat. Az izzadság ellen azonban léteznek úgynevezett jóga zoknik és jóga kesztyűk, amelyek még az egyes gyakorlatok elvégzését is megkönnyítik. Ha a jóga mellett más sportot is szeretnénk űzni, akkor válogassunk a remek sportkiegészítők között.

A fotó forrása:
ImYanis / Shutterstock.com

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés