Connect with us
Hirdetés

Utánpótlás

A DKA az élről várhatja a karácsonyt az U16-os fiúknál

A csapat erőssége a keret mélysége.:

:

A kiemelt kadett fiú bajnokság keleti csoportjának első helyén zárta a naptári évet a Debreceni Kosárlabda Akadémia csapata, amely eddig 9 győzelmet és 3 vereséget számlál. A gárda vezetőedzőjével, Kovács Balázzsal beszélgettünk. A fiúk felkészülését Boldizsár Ferenc is segíti.

Az első helyen várhatják a továbbiakat a keleti csoportban. Hogyan zajlik az U16-os bajnokság lebonyolítása, miként értékelné a szezon eddigi részét? 

– Harminckét csapat indult a selejtezőbe, ebből tizenhatan jutottak be a kiemelt bajnokságba. Közülük oszlik ketté a mezőny 8 nyugati és 8 keleti együttesre. A mi csoportunkban a Nyíregyháza, a Kecskemét, a Debrecen, Székesfehérvárról a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia mellett négy budapesti gárda van. Éppen ezért nagyon erősnek gondolom a keleti csoportot, hat szinte azonos képességű együttes versenyez a négy, felsőházat érő helyezésekért. Eddig nekünk jól sikerült az idény, mert bár hazai pályán kikaptunk a Kecskeméttől, idegenben legyőztük őket, így visszavettük úgymond a hazai pályát. Ezen kívül a Zsíros Akadémiát tudtuk két vállra fektetni oda-vissza és ennek köszönhetően állunk az első helyen jelenleg, mert a többi csapat “csak” a hazai találkozóit húzta be.

Egy ilyen korosztályban nehéz megmondani, de mennyire kiegyenlített a mezőny? 

– Körülbelül azok a csapatok dominálnak, mint két évvel ezelőtt az U14-es bajnokságban. Aki előrelépett az elmúlt két évben az a Pécs, a Fehérvár és a Kecskemét, a többiek nagyjából tartják magukat. Akkor is nagyon színvonalas volt a küzdelem, a nyolcas döntőben bármelyik együttes nyerhetett volna, most pedig szerintem 10-12 gárda pályázik a legjobb 8 közé. Ott pedig már bárki nyerhet a végén.

Mi lehet ennek a korosztálynak a sajátossága? Mire kell leginkább odafigyelni a fiatalok fejlesztésénél? 

– A csapatok egy részében 1-1 kiemelkedő játékos dominál, például a Zsíros Akadémiának van egy extra tehetséges játékosa, akire épül a rendszer, de vannak olyan klubok, mint például nálunk, ahol nem egy kosárlabdázón van a hangsúly, hanem 6-8 fiú is komoly potenciállal bír. Itt már öt ember is végigjátszhatja a mérkőzést, vannak csapatok, akik öt emberrel majdhogynem végig is játsszák, de talán azok tudnak jobban érvényesülni, akik többet tudnak cserélni, illetve nem egy játékos vállán nyugszik a teher, illetve nem az ő egyedüli teljesítményétől függ a jó szereplés.

Ebbőr a keretből odaérhet valaki az elkövetkezendő években a felnőtt csapat környékére? 

– Én optimista vagyok, két játékosunk is volt már korosztályos válogatott, egy srác éppen most is a válogatottal táborozik. Ez a korosztály ugye a 2004-2005-ös születésűekből áll össze, a 2005-ösök között is van válogatottunk. Mi az a csapat vagyunk, akik 8-10 emberrel vívjuk meg a mérkőzéseket és több jó képességű emberrel játszunk. Ráadásul eddig úgy tudtunk ilyen jól teljesíteni, hogy az egyik válogatott játékosunk az eddigi tizenkét mérkőzésből másfél meccsen tudott játszani, mert augusztus óta egy kézsérüléssel bajlódik, konkrétan az első számú irányítónk nélkül játszunk, de mivel többen vagyunk, megtudtuk oldani a pótlását.

Fotó: Debreceni Kosárlabda Akadémia Facebook

 

 

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés