Connect with us
Hirdetés

Bajnokság

A csúcsról is van hová továbblépni

Eredményei okán hátradőlhetne, ehelyett még többet akar dolgozni a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia.:

:

Fotó: Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia

Tizennyolc éves fennállásának legjobb szezonját zárta a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia. Dr. Szekeres Csaba elnökkel arról beszélgettünk, ezek után milyen új célokat tűzhetnek ki maguk elé a sportvezetők, a szakemberek és a játékosok. A válasz egyszerre meglepő és kézenfekvő: még magasabbra kell törni!

– Nemcsak az akadémia, a soproni férfi kosárlabda legjobb szezonját zártuk, legalábbis amire én vissza tudok emlékezni. A Soproni Kosárlabda Club a Magyar Kupa ezüstjét hozta haza, a kizárólag sportiskolásokból álló SKC U20-as csapata szintén ezüstérmes lett a bajnokságban. Akadémiánk U18-as csapata bajnoki címet szerzett, ráadásul hazai közönség előtt, Sopronban. A zsúfolt lelátókon rendkívül jó érzés volt viszontlátni azt a sok-sok arcot, akik kötődnek a sportiskolához. Ebben a korosztályban tavaly is bajnokok lettünk, úgyhogy az idei arany még értékesebb; megvédtük a bajnoki címünket! De folytatom a sort: U16-os csapatunk ezüstérmes lett a pécsi országos kadet döntőn, az ugyancsak sportiskolásokból álló SMAFC csapata hatalmasat lépve előre korábbi szerepléséhez képest a negyedik helyen zárt az NB I. B zöld csoportjában. Tehát összegezve azt tudjuk mondani a soproni férfi kosárlabda-utánpótlás 2022/23-as szezonjáról, hogy az U16-tól az U20-ig minden csapatunk bajnoki aranyéremért játszhatott, s ez az egész országban csak nekünk sikerült.

Fotó: Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia

– Ilyen év után mit érez a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia elnöke és egyik alapítója?

– Rettentő büszke vagyok! Hatalmas elégedettséggel tölt el, hogy a nálunk jobb anyagi és infrastrukturális körülmények között dolgozó nemzeti akadémiákkal is felvettük a versenyt. De nem is ez a legfontosabb… A bajnoki érmek jó visszajelzések ugyan, de ennél lényegesebb, hogy hány játékost tudtunk adni a korosztályos magyar válogatottaknak. Az U19-es világbajnokságon szereplők között ott volt két sportiskolás, sőt három, ha a saját nevelésű Csendes Péter és Csátaljay Péter mellett említjük Meszlényi Róbertet, aki 15 éves koráig nálunk játszott, most pedig visszatér Pécsről Sopronba. Ráadásul Csendes Peti és Meszlényi Robi az U20-as válogatottal a világbajnokság után azonnal elindult a szkopjei korosztályos Európa Bajnokságra, ahol szintén komoly szerepet szán nekik Stojan Ivković szövetségi kapitány. Az U18-as válogatott keretébe három, az U16-osok közé öt soproni sportiskolást válogattak be. Igyekszünk tehát a saját klubsikereink mellett segíteni a magyar kosárlabda válogatottak munkáját is.

Fotó: FIBA.Basketball

– A klubsiker egyértelmű, az országos már kevésbé, hiszen a Debrecenben rendezett U19-es világbajnokságon utolsó helyen végzett a magyar válogatott. Nemzetközi összevetésben tehát a sor végén vagyunk…

– Tegyük hozzá, hogy Debrecenben nem csak a kontinens, hanem a világ legjobb korosztályos csapatai szerepeltek és egy kis szerencsével akár a legjobb nyolc közé is kerülhetett volna a magyar válogatott. Ha így történt volna, akkor is ugyanaz lenne a véleményem: nagyon messze vagyunk a világelittől. A világbajnoki szereplésből mindnyájunknak le kell vonnia a megfelelő következtetéseket! Személyesen is ott voltam az első két mérkőzésen Debrecenben, utána pedig az interneten követtem a közvetítéseket. Egyértelművé vált, hogy a nemzetközi elit messze előttünk jár.. Ebből az is következik, hogy rengeteg tennivalónk van! Ez a szereplés minden akadémiai vezetőt ösztönözzön arra, hogy feltűrje az inge újját és gyűrközzön neki a munkának. Nemzetközileg is versenyképes játékosokat kell nevelnünk!

– Ez egy nagy feladat lesz.

– Az. De aki most hátradől és megelégszik azzal, hogy magyar bajnok – most elsősorban magunkról beszélek -, az nem teszi jól a dolgát. Ennél magasabbra kell törni. A világbajnokságon látottak alapján mindenkinek végig kell gondolnia, aki a kosárlabda sportágban dolgozik, a saját szerepét.

Fotó: FIBA.Basketball

– A Soproni Sportiskola megteszi?

– Természetesen. A teljes képzési rendszerünket újrahangoljuk. Nem szégyen másoktól tanulni, mi megtesszük! Példának tudom mondani a három millió lakosú Szlovéniát, ahol képesek világsztár kosarasokat nevelni. Mit csinálnak másképp? Meg kell néznünk! Végig kell gondolnunk azt is, megtettünk-e mindent például az U19-es magyar válogatottban játszó Csendes és Csátaljay nevelése során. Tudtunk volna még jobb játékosokat nevelni? Mit kell még hozzáadnunk a programunkhoz? Vagy például a soproni felnőtt csapat tehetett volna-e többet a fiatal játékosokért azzal, hogy több játékpercet biztosít számukra a felnőttek között? Sok még a kérdés, de azon vagyunk, hogy mielőbb megtaláljuk, és alkalmazni is tudjuk a válaszokat. Véleményem szerint ezt kell tennie a többi akadémiának is, mert csak a vak nem látja a világbajnokságon nyilvánvalóvá vált problémát…

– Ön ezzel azt mondja, hogy a kosárlabda-utánpótlás szakmai munkájában reformra van szükség.

– Igen, azt. Nem forradalomra, hanem reformra! Ha előre akarunk lépni, nem a bajnoki címekre kell fókuszálni, nem az érmeinket kell számon tartani. Messzebbre kell néznünk. Ez persze nem lesz könnyű és nem is fog egyik napról a másikra bekövetkezni, de el kell kezdeni! Ebben a folyamatban mindenkinek lesz tennivalója az MKOSZ-től a klubokon át, az edzőkig, vezetőkig.

Fotó: Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia

– A Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia ezekkel a tapasztalokkal, hogy vág majd neki a következő szezonnak?

– Hatalmas célokkal. Egyrészt, miután úgy érzem, itthon a csúcsra értünk, az U16, az U18 és az U20-as korosztály tekintetében, szeretnénk is a közelében maradni. Akár elégedetten hátra is dőlhetnénk, de nem tesszük. A világbajnokságon látottak rávilágítottak: van hová továbblépni. Ennek a fejlődésnek az érdekében szerveztük át a működésünket. Tavaly kizárólag soproni és Sopron környéki fiatalokkal értük el az eredményeinket, idén szeretnénk szélesebbre tárni a kaput. Sikerült megegyeznünk Carlos Vallejo edzővel, aki negyedik szezonját fogja nálunk kezdeni. Czukor Bence lesz mellette a másodedző az U18-as csapatnál. Bence fiatal szakember, nálunk kosarazott és a legmagasabb szintű edzői képesítéssel rendelkezik. Ő veszi át Misa Popadictól és Pongrácz Leventétől a stafétát, s lesz az U16-osok vezetőedzője is, Carlos Vallejo mentorálásával. Csátaljay Gábor pedig, aki eddig Carlos Vallejo mellett is dolgozott és az u13-as csapat vezetőedzője volt, most az U13-astól az U18-as korosztályig Horváth József szakmai igazgató munkáját segíti. Rendkívül tapasztalt szakember, régóta dolgozik velünk, a hozzáértése pedig most mindnyájunknak hasznára lesz. Csátaljay Barna az U14-es csapatot vezeti a szezonban, ő szintén nálunk játszott, most pedig a Testnevelési Egyetemen szakedzői képzésre jár. Nyilván számíthat édesapja segítségére is. Bali Ádám viszi tovább az U13-as korosztályt, akikkel továbbra is két éves periódusban dolgozunk. Ugyanez a szisztéma az U11-U12-es fiúknál, akiknek Galavics Edina lesz az edzője. Ő szintén tapasztalt szakember, korábban lányokkal is dolgozott, nálunk pedig évek óta segíti a szervezői munkát. Az alsó korosztályok programjában koordinátori feladatai is lesznek.

– De mi a konkrét cél? Újabb arany, még több arany?

– Igyekszünk messzebbre nézni a magyar bajnokságnál. Egyetemes érdeke a sportágnak, hogy minél közelebb kerüljünk a világelithez. A játékosaink, márpedig vannak kiemelkedő tehetségeink, most nem, vagy csak alig jutnak a nemzetközi piac érdeklődésének középpontjába. Mi elkezdjük a magunk építkezését azt a célt tartva szem előtt, hogy nem elég bajnokságot nyerni, ki kell juttatni a magyar fiatalokat a nemzetközi porondra!

Fotó: Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia

2 hozzászólás

2
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
scarb73Kováts Imre Recent comment authors
scarb73
Olvasó

Nem kiemelt akadémiaként, csak soproni srácokkal ezeket az eredményeket elérni, óriási teljesítmény!

Hajrá Sopron!
Hajrá Sportiskola!

Kováts Imre
Olvasó

Mint volt soproni is gratulálok!

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés