Connect with us
Hirdetés

MKOSZ

A csapatok támogatják a fizetős online közvetítést

Bodnár Péter MKOSZ-főtitkár tiszta vizet öntött a pohárba.:

:

Régen látott felzúdulást váltott ki szurkolói csoportokból az a tény, hogy az első osztályú bajnoki mérkőzések internetes közvetítése fizetőssé vált november 1-től. Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára a Hunbasketnek adott interjújában többek között arról is beszélt, hogy a kosárlabda az országban elsőként lépett az online jogok értékesítése terén, így várható volt, hogy több kritikával is találkoznak.

– Nagy a felháborodás néhány szurkolói csoport körében… Találkozott már hasonlóval a kosárlabdasport?

– Több alkalommal megéltük már ezt. Amikor például húsz évvel ezelőtt a közvetítési jogok egy kódolt csatornához kerültek, vagy mikor néhány évvel ezelőtt egy nem országos lefedettséggel rendelkező televíziós csatorna vásárolta meg a jogokat, akkor hasonlóan reagáltak a sportágat követő szurkolók. Ezúttal szintén az okozza a legnagyobb felháborodást, hogy egy korábban ingyenesen nyújtott szolgáltatásért fizetni kell. Érezzük az ügy fontosságát, ezért is tulajdonítunk különös jelentőséget neki, azonban lassan hozzá kell szoknia mindannyiunknak, hogy az online jogok a televíziós közvetítési jogokhoz hasonlóan értékesíthető vagyoni értékű jogok, melyek a sportszervezetek számára egy újabb bevételi forrást jelenthetnek. Nem véletlen, hogy a nemzetközi trendeknek megfelelően mi is erre indultunk.

– Ha már említette a klubokat, mit szólnak ehhez ők? Hiszen azért mégiscsak az ő mérkőzéseikről van szó, az ő szurkolóik egy része emelte fel a hangját a fizetős szolgáltatással szemben.

– Azt nagyon fontos tudni, hogy a szövetség semmit nem tesz a klubok tudta és tájékoztatása nélkül az ő vagyoni értékű jogaikkal. Nem is teheti, hiszen a Sporttörvény az ilyen jogok értékesítését és azok ellenértékének elosztását szigorú szabályokhoz köti. A teljes kép érdekében azonban engedje meg, hogy kicsit távolabbról közelítsem meg ezt a kérdést. Hat évvel ezelőtt jelentkeztek nálunk először külföldi cégek, hogy egy közös felületen megszerveznék a kosárlabda élvonal online közvetítési platformját, üzleti alapon. Eljutottunk tesztadásokig, ami azt jelentette, hogy a külföldi cég megbízta valamelyik sportcsatornát, akik egy kamerával, felirattal közvetítettek. Ez akkor egy meglehetősen új piac volt nálunk, kiszámíthatatlan kereslettel, így kiszámíthatatlan bevétellel. Nem véletlen, hogy a cégek által kínált szerződés apróbetűs részében mindig ott szerepelt: az előfizetésből származó bevételek és a gyártási költség közötti rész kockázatát a szövetségnek kellene vállalni. Mivel a gyártási költség kikalkulálható volt, és nagyságrendileg meghaladta a 200 millió Ft-ot, a bevétel pedig a gyártási költség miatt kifejezetten magasra pozícionált havidíj miatt végképp kiszámíthatatlan volt, ilyen kockázatot felelős szövetségi vezető nem vállalhatott be! Mivel a cégek ajánlatai egymástól függetlenül nem mutattak lényeges eltérést, egyértelművé vált, hogy ilyen szolgáltatás csak akkor indítható el nálunk, ha a sportszervezetek külön megterhelése nélkül radikálisan csökkenthetőek a gyártási költségek, és ezáltal ésszerűsíthetőek az előfizetési díjak.

– Milyen megoldás körvonalazódott?

– Úgy gondoltuk, megnézzük hogyan működik ez technikailag előttünk járó országokban, milyen megoldással lehetne ár-érték arányban számunkra is megvalósítható szolgáltatást kialakítani. Így kerültek képbe az automata kamerarendszerek, melyekből egyébként néhány cég uralja a nemzetközi piacot. Az automata kamerás közvetítés már akkor sem volt újdonság, nem kellett messzire mennünk, Ausztriában az akkori tévéjogokat birtokló csatorna például így oldotta meg a közvetítéseket és az összefoglalók készítését. Franciaországban és az NCAA-ban ma is dolgoznak automata kamerarendszerek, melyek a televízió által nem közvetített mérkőzéseket streamelik, rögzítik és elemzik az edzéseket.

– Mik voltak a tapasztalatok?

– Ausztriában személyesen is megnéztem a rendszert, tárgyaltam a belga cég képviselőjével a kamerarendszer hazai használatáról, működtetésről, esetleges negatívumokról. Egy fontos dologra hívták fel a figyelmet, ami a mostaniak fényében nem meglepő: az automata kamera sosem éri el közvetítési minőségben az ember által vezérelt kamera minőségét, a csarnok méretétől és a kamera elhelyezésétől függően hajlamos a kamera lemaradni a gyorsindításról, mivel az emberrel ellentétben nem képes előre olvasni a játékot. Azt mondták, ez egy olyan kompromisszum, amit be kell vállalni a lényegesen olcsóbb, tervezhető működtetésért cserében.

– Ha már látták ezt a működési hiányosságot, akkor miért döntött úgy a szövetség, hogy mégis belevág az automata kamerás rendszerbe?

– Mivel ekkor volt napirenden a videóbíró rendszerek MKOSZ költségén végzett telepítése az élvonalbeli csarnokokban, adta magát a lehetőség: próbáljuk meg a videobíró rendszert másodlagos funkcióval felruházni, és képessé tenni fő feladata mellett a stream funkciók ellátására is arra az esetre, ha az adott csarnokból ember vezérelte kamerával – bármilyen okból – nincs mód a közvetítésre. A jelenlegi rendszereket így telepítettük, s ezek a csarnok méretétől illetve a kamerák pozíciójától függő minőségben szolgáltatnak jelet.

– Miért nem ingyenes a szolgáltatás?

– Egy élvonalbeli klub költségvetésének előteremtése rendkívül nehéz feladat. Az NB I-es klubjaink vezetői emberfeletti munkát végeznek a források előteremtése érdekében, így a vagyoni értékű jogok értékesítése kulcsfontosságú, minden lehetőséget meg kell ragadni a bevétel maximalizálása érdekében. Így értékesítettük az MKOSZ-en keresztül a televíziós közvetítések jogai, a pályareklámok és mezreklámok egy részét, és most az online közvetítést is így, közös összefogással hoztuk egy platformra.

– Hova kerül az online közvetítés bevétele?

– Mint korábban említettem, a sporttörvény meghatározza a vagyoni értékű jogok értékesítéséből származó bevétel elosztását. Ahogy a televíziós jogdíjakból és az egyéb központilag értékesített vagyoni értékű jogokból származó összegek, az online közvetítésből származó esetleges bevételek is az érintett sportszervezetekhez kerülnek. Összefoglalva, nem az MKOSZ generál bevételt ezen jogok értékesítéséből, hanem segítjük a csapatokat a bevételek megszerzésében. Fontos, hogy egyértelmű helyzetet teremtsünk: az elmúlt két évben a küldöttgyűléseken és a tavaszi NB I-es értekezleteken is napirendre került az online közvetítés ügye, minden sportszervezet tudott ennek folyamatáról. Most már nyilvánvaló, hogy a szurkolókhoz nem így jutott el az információ.

– Mi lesz a szurkolói panaszokkal? Mire számíthatnak?

– Kedden délig írásban kértük a klubok egyértelmű nyilatkozatát arról, hogy miként képzelik el a jövőt. Megkérdeztük, akarják-e továbbra is az online jogokat központilag értékesíteni, vagy ingyen szeretnék saját meccseik streamjét alternatív módon közzétenni. A sportszervezetek válasza egységes és egyértelmű volt: élni kívánnak a központi értékesítéssel, ebből bevételre tartanak igényt. Egyetlen válasz sem érkezett, mely az ingyenes stream engedélyezését kérte volna. Ezzel, úgy gondolom, a legfontosabb kérdésre választ kaptunk, a sportszervezetek felhatalmazása alapján megyünk tovább.

– Ez azt jelenti, hogy akár a helyi televíziók is közvetíthetnek, vagy csak az automata rendszer működhet?

– Eddig sem tiltotta senki a helyi televíziós stáboknak a közvetítést. Az MKOSZ és az MTVA közötti szerződés egyszeri, lineáris sugárzási jogot enged ezen televízióknak saját hálózatukra az MTVA által nem közvetített mérkőzések vonatkozásában. Technikailag megoldott, hogy ezen közvetítések jelét átadhassák a mindiGO részére, így az online közvetítésben nem az automata kamera jele, hanem a helyi televízió közvetítése jelenik meg. Ez számos helyszínről így történt eddig is. Az, hogy ragaszkodtunk volna az automata kamerarendszer jeléhez, nem valós információ! Mint mondtam, az szükségmegoldás arra az esetre, ha ettől jobb jelet a helyszín nem tud biztosítani.

– Volt-e olyan csapat, amelyik vállalta a jobb jel biztosítását?

– Igen. Már a tavalyi szezonban láttunk erre kiváló példákat, hiszen Szolnokról, Szombathelyről, Zalaegerszegről, Körmendről is a helyi stábok közvetítettek. Jelenleg Szolnokról az ottani városi televízió adja a jelet a szolgáltatónak. A klubok közül a mostani nyilatkozatukban a szolnokiak, zalaegerszegiek és az oroszlányiak jelezték, hogy ők biztosítják a streamjelet. Volt olyan is, aki jelezte, gondolkodnak a helyi stábon, addig pedig az automata kamerákkal megy tovább ott is a szolgáltatás. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy számos sportszervezet a jelenlegi automata rendszer mellett tette le a voksát, mert elmondásuk szerint hozzájuk nem érkezett panasz a szurkolók részéről.

– A szurkolói panaszok középpontjában a minőség áll. Ezen lehet-e javítani?

– Természetesen lehet, de ez egy árérzékeny kérdés. Egy szolgáltatást mindig a piac áraz be, azaz milyen minőségű szolgáltatásra milyen áron milyen kereslet lesz. Ez egy új piac, nincs tapasztalata senkinek, az idő eldönti. A két szélsőséget említve, a minőség a statisztika melletti váltakozó állóképek sugárzásától – ilyenre is van példa külföldön – a többkamerás, lassítós, feliratozásos közvetítésig terjed. Ha a kérdés az, tudnánk-e minden helyszínre stábot küldeni a kifogástalan minőség érdekében, a válasz az, igen. De ahogy a beszélgetés elején említettem: a külföldi cégek ajánlata ezt tartalmazta, és ez csak az alapszakaszra 200 millió Ft-os befektetést igényelne, ami 5000 előfizetővel számolva úgy jelentene 6700 Ft-os havi díjat, hogy a befektető még nem realizált üzleti hasznot. Ahogy haladunk előre a minőségi skálán, radikálisan nő a közvetítés ára. Az ideális helyzet véleményem szerint az, ha a klubok, ahol igény van rá, megoldják a helyi közvetítést, tehát a jelet biztosítják felirattal, kameraképpel. Ahonnan erre nincs igény vagy lehetőség, ott marad az automata kamera képe. A szolgáltatás fejlesztésén persze folyamatosan dolgozunk, ez a sportág érdeke: mivel igény mutatkozott rá, már megoldható a helyszíni kommentálás is, Oroszlányban teszteltük, kiválóan működött. Másik fontos dolog a feliratozás kérdése: ahol már a kornak megfelelő rendszerű eredményjelző működik, melyből digitálisan kinyerhetőek a szükséges adatok, a feliratozás megoldott. A régi készülékeknél csak optikai felismerésre van lehetőség, ott azonban a rendszer nehezen birkózik meg az olyan helyszíni kihívásokkal, mint például az eredményjelző elé húzott védőháló, amit a szurkolók mérkőzés közben mozgatnak….Természetesen a fejlesztők dolgoznak a megoldási lehetőségeken.

– A mostani ár ön szerint értékarányos?

– Havonta nyolcszáz forintért az alapszakaszban havi négy férfi és női fordulót kalkulálva 52 mérkőzéshez juthatunk hozzá élőben vagy archív módon, ami 15 forint meccsenként. De ha valaki csak a saját csapatának meccseire kíváncsi, és havi négy mérkőzés érdekli, akkor is 200 forintról beszélgetünk mérkőzésenként. Ezeket az összegeket említve ár-érték arányról beszélni fölösleges szerintem.

– Mi történik akkor, ha a piacot, azaz a szurkolókat nem érdekli ez a közvetítési forma?

– Erre csak néhány hónap múlva tudunk választ adni. Azt tudjuk, hogy a mindiGO Sport népszerű, több mint 59 ezren regisztráltak a szolgáltatásra. Ennek jelentős része a kosárlabdának köszönhetően csatlakozott. Csak az idei bajnokságban másfél hónap alatt négyezer új nézője lett a kosármeccseknek. Tehát nem kérdés: az emberek igénylik ezt a típusú szolgáltatást. Hogy aztán mennyien maradnak meg a fizetős verzióban, a szezon végére kiderül.

– Még egy kérés: miért nem valamelyik videómegosztó portált választották, miért éppen a mindiGo mellett tették le a voksukat?

– Amikor a rendszer telepítésének vége felé jártunk, megvizsgáltuk a lehetőségét, hogy a meccsek terjesztését videómegosztó portálokon, saját fejlesztésű applikációval végezzük. Ekkor jelentkezett az Antenna Hungária, mely partnerként bekapcsolódott a projektbe. Nagy referenciákkal, általunk nem biztosítható eszközháttérrel rendelkeztek, gyakorlatilag kész felülettel és előfizetőket kezelő rendszerrel. Racionális döntésnek tűnt, hogy egy külföldi videómegosztó portál helyett egy stabil hazai vállalattal dolgozzunk együtt. Köszönet nekik az együttműködésért, mert a kiemelt események televíziós és online közvetítéseiben is példátlan segítséget nyújtanak a sportág számára. De a legfrissebb példa a sportág melletti elkötelezettségükre: a Falco BL-mérkőzései nem lennének láthatóak Magyarországon, ha az Antenna Hungária nem fizeti ki az igen borsos közvetítési jogdíjat a BCL felé, mivel azt egyetlen tévécsatorna sem vállalta be. Ha ők nincsenek, akkor a magyar bajnok menetelését nem követhetnénk nyomon! Egy olyan innovációban dolgozunk együtt, amit ma Magyarországon egyedülálló, és egyetlen sportág sem vállalt még föl. Hiszek abban, hogy a tapasztalatok értékelése után már középtávon olyan közvetítési rendszer alakul ki, melyben a szurkolók és a sportszervezetek igényei és elvárásai kölcsönösen találkoznak!

Fotó: Digi Sport, szöveg: hunbasket.hu

172 hozzászólás

172
Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
91 Comment threads
81 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
66 Comment authors
MastersonGodemperorZvezdabpValvano Recent comment authors
Masterson
Olvasó

Nem a lényeget veszitek ki belőle. Ez volt a LEGOLCSOBB. Ha lesz időm megsajnálom üket. Nincs pözö mi?! Ennyit ér az MKOSZ-nek a saját “gyereke”. “Csokolom finomvolt a kokuszgolyo” (Hülye is tudja, hogy a befolyt pénzekből a csapatok is kapnak, tehát nem az a baj, hogy fizetős, mekkora idióták: jobb minőség-több előfizető, kiváló minőség….) Amúgy meg a realitás az, hogy csapatonkent kb (átlag)5000 érdeklődőt(előfizetőt) kéne számolni, aki (vissza)nézne ilyen műsort, mert nem tud/akar kinnt lenni, de szereti a sajátjait. Átlag 14×5000 előfizető max(persze városok méretétől függően értendő az átlag). Ebbôl hasznot csinálni?! Ez itt Magyarország, nem USA, és az NBA.… Olvass tovább »

Masterson
Olvasó

Megkerülhetetlen kérdés, hogy a mennyei NB1-ben, minden stadionba küldenek közvetítőket, (pedig gyakran annyi nézőt sem tudnak a stadionba vinni, mint egy kosármeccsen…) akkor arra honnan van lovetta?! Miért éri meg(jobban)?!

Zvezda
Olvasó

Fradi, UTE,Kispest,Vidi,DVTK tud több nézőt, többi nem. vagyis több mint a mennyei csapatok fele nem tud annyi szurkert a stadionokba felvonultatni, mint a kosárcsapatok. Ezért nem értem az M4-et sem. Nekik kellene kaparni, hogy közvetíthessenek, de itt kurvára nem így megy semmi..

Horvath Bela
Olvasó

Masterson. Szerintem ez a csapatonkénti 5000-es előfizetési szám borzasztóan eltúlzott. Nem tudjuk, tudhatjuk a valós számokat, de én meg lennék lepve ha valamikor a távoli jövőben ennek a harmadát elérné az előfizetők száma. Valaki írta, hogy az nb I-es focimeccseket 20-30 ezren nézik INGYEN! És az profi közvetítés kommentárral, visszajátszással, lassítással, több kamerával! Ha ez valós szám, a kosárlabda soha nem fogja ezt elérni. Nagyon sokakat érdekel, de ilyen-olyan ok miatt nem fizetnek(nének) elő. Többek között én sem, mert nem értek egyet a fizetős közvetítéssel. Elfogadom, hogy más nem így látja, de… (erről nem akarok vitatkozni!) Lehet, hogy ha lenne… Olvass tovább »

Godemperor
Olvasó

“Ha a kérdés az, tudnánk-e minden helyszínre stábot küldeni a kifogástalan minőség érdekében, a válasz az, igen. De ahogy a beszélgetés elején említettem: a külföldi cégek ajánlata ezt tartalmazta, és ez csak az alapszakaszra 200 millió Ft-os befektetést igényelne, ami 5000 előfizetővel számolva úgy jelentene 6700 Ft-os havi díjat, hogy a befektető még nem realizált üzleti hasznot.” Itt miért is 5000 előfizetővel számol? Jó hogy nem ötvennel, aztán akkor 670 000-re jönne ki a havi díj. Ökör! Arról nem beszélve, hogy utána meg azzal menőzik, hogy 59 000 felhasználó csatlakozott, aminek jelentős része szerinte a kosárlabdának köszönhető. Szóval ha előveszem… Olvass tovább »

nyolcmegnyolc
Olvasó

Ezt kérdeztem én is tegnap. Ha adja a nőit és s férfit együtt (a nőit nem tudtam.) akkor 300ezer/meccs, úgy, hogy minden automata

Zvezda
Olvasó

Tisztelt MKOSZ, Klubbok, Üzletileg érdkeltek: Most vagyunk ott, hogy ennek a sprotágnak a fejlődése Magyarországon megkérdőjelezhetetlen. Ezt kellene észrevenni, s egyre több embert bevonni, egyre több emberrel megismertetni a játékot. Annak pedig nem az a módja, hogy ilyen Mindogokkal kizárjuk az embereket. Hetente 2 NBI/A férfi meccset kell az M4-nek közvetíteni legalább. Félre kell tenni a klubboknak a havi bevételt ami a Mindigo miatt jön be, mert így nem tudnak új szurkolókat szerezni. Népszerűsíteni így kell: – TV közvetítés – Folyamatos hírmorzsák a klubboktól a szurkolók felé – Normális Webshoppok, ahol mindig elárhetők csapatokkal kapcsolatos termékek – Szervezett programok, amin… Olvass tovább »

Gézuka
Olvasó

pont ez a baj, hogy kezd fejlődni és népszerű lenni. hát ne legyen mert agyarországon mindenki fodballozni akarjon!

Bazinga
Olvasó

A kosárlabda egyetemi sport. Van még kérdés? Jöhetnek a minuszok, bértollnokok!

Motoros
Olvasó

Marillion és Derryl barátaimnak speciálba:

térkőferi-bodnárpetya húzzatok a picsába,
Volt egyszer egy mindigfos,
Behúzta fülét,farkát a hazug bb0,
Összezártak a szurkerok,
Jöjj vissza élő jutyubos,
Olaj és Mtetv,korrekt zalasport,
Hiányzol nekünk Hungarysport????

Vesszen a szarkáosz és a mindigfos????

Motoros??

derryl
Olvasó

Örökre leköteleztél!

pbask
Vendég
pbask

Engem is 😀

Marillion
Olvasó

Köszi….tartsd meg ezt a szokásodat….Vesszen ez az egész bagázs!

Valvano
Olvasó

Egy kis matek: ha egy meccs hagyományos közvetítésének költsége 200.000Ft, akkor 200.000.000Ft-ból mennyi meccset lehetne normális, sőt eladható minőségben közvetíteni? Ehhez nem is kellett volna Ausztriában utazgatni, csak el kellett volna végezni a 8 általánost! Eredmény: mindenki boldog(kivéve néhány se…ejet)!

Horvath Bela
Olvasó

Mit értesz hagyományos közvetítésen?

bp
Olvasó

Lehet leegyszerűsítem a dolgot, de annál egyértelműbb jelet nem tud küldeni a piac ha elégedetlen mint, hogy nem veszi igénybe a “szolgáltatást”. Vagyis ha elégedetlen vagy egy szolgáltatással akkor ne fizess.

Feleslegesen ezen ennyit stresszelni. Szar közvetítés nélkül is van élet, és ha minőségi kifogások miatt drasztikusan csökkenne az előfizetések száma talán észbe kapnának. Vagy mennek a levesbe és jönne más aki megpróbálhatja jobban működtetni a rendszert.

nyolcmegnyolc
Olvasó

Pénteken Ose-Olaj TV-s meccs.
Itt kellene dremonstrálni. Később bemenni, hátat fordítani, nem szurkolni. Természetesen néhány percig.

Marillion
Olvasó

Az m4 jó alkalom lenne most erre…a két tábor beszélje le egymással…..ti elkezditek a többi helyszíneken/csarnokokban meg folytatjuk….HAJRÁ TÁBOROK!…Jelszó: CSAK A MINŐSÉGÉRT FIZETÜNK!!!!

Gézuka
Olvasó

ehhez a tábort is rá kellene venni, ami nem gondolom hogy egyszerű lesz. de ne legyen igazam

zetekosarak
Olvasó

Tiszta sor, itt nem lesz változás, ezt lenyomják mindenhogyan a torkunkon-gondolják. Lehet, hogy oda lesz ez a bajnokság, de muszáj kitartani ekkora ellenszélben is: teljes bojkott a MindigFos ellen! És ha bukik a mutatvány, akkor bukik az MKOSZ vezetés is. Na ezért megy a hazudozás, zsarolás 5 millióval a klubok felé, és elfeledkeznek arról, hogy a sport nem a sajátjuk, hanem a szurkolóké!

Zvezda
Olvasó

Na azért jó lenne, ha az idei bajnokság nem lenne oda!! 🙂

Valvano
Olvasó

Először is a csapatok azt támogatják amit mondanak nekik cserébe a temérdek közpénzért. Kevesebb pénzt kellene a csapatoknak juttatni és ennyivel többet költeni a közvetítésre. Itt nem szövetség és csapatok szava a fontos, hanem a szurkolóké, mert az ő adóforintjaikat próbálják elkölteni olyan dologra amit nem akarnak! Eddig volt mindenhol normális közvetítés, most nincs. Ráadásul plusz pénzbe is kerül. Köszönjük, nem kérjük és nem kívánom a szövetség vezetőinek, hogy a szurkolók elkezdjék őket is bojkottálni! Jobb volna engedni a szurkolók akaratának, mert a legalapvetőbb feladatuk amúgy is ez volna. Vagy ha úgy gondolják, hogy nem, akkor teljesen alkalmatlanok a feladatukra.… Olvass tovább »

Horvath Bela
Olvasó

KÉT IDÉZET, el lehet dönteni! 1. „Az eddig különböző módon működő helyi élő közvetítések (pl. MTE Tv, Zalasport vagy épp a HungarySport Falco-t érintő helyi és idegenbeli közvetítései) megszűnnek, azokra már nem adnak engedélyt. A helyi televíziók továbbra is felvehetik és adásba szerkeszthetik a találkozókat, de élőben nem közvetíthetnek.” 2. „Eddig sem tiltotta senki a helyi televíziós stáboknak a közvetítést. Az MKOSZ és az MTVA közötti szerződés egyszeri, lineáris sugárzási jogot enged ezen televízióknak saját hálózatukra az MTVA által nem közvetített mérkőzések vonatkozásában. Technikailag megoldott, hogy ezen közvetítések jelét átadhassák a mindiGO részére, így az online közvetítésben nem az automata… Olvass tovább »

Gézuka
Olvasó

Képben van a főseggnyaló… akarom mondani… főtitkár úr

Horvath Bela
Olvasó

A dislikeokat külön köszönöm, ami bizonyítja, hogy a másik oldalon állók is olvassák, sőt, regisztrált felhasználói a fórumnak! Minél több van belőlük, annál többen értesültek már a problémáinkról!

B0nyi
Olvasó

Fordítva ül a lovon…

Marillion
Olvasó

Miről zagyvál ez a majom?….Arról miért nem beszél hogy sajnos de igaz uraim hogy meg áll a kép…darabos vagy többször el is megy az adás….És ezeket már hónapok próba adásai alatt sem tudták megszüntetni….és ezek után meg odacsapnak az asztalra…hogy nehogy már ne kérjünk most már havidíjat is ezért a szarért! Hát mit gondol ez az ingyenélő bagázs a fanatikusok…..! Hogy én mit gondolok ezek után azt most jobb ha nem folytatom itt! De azt igen,hogyha már elkezdtünk közösen valamit srácok akkor ne hagyjuk kihunyni a tüzet Zavarjuk el ezt a minősíthetetlen közvetítési rendszert! A Csarnokokban tömegével be a pályára… Olvass tovább »

Puntigamer
Olvasó

Tisztelt Szurkoló társaim!
Ezek hülyének néznek minket! Ki ez a jó madár b@lfasz ember. Járt ez valaha is Ausztriába itt nem így van!!! Hazudik!!!! Egyszava sem igaz.
Folytatni kell a “harcot”!!!!
Következő bajnoki előtt minden jóhiszemű szurkoló vonuljon be a pályára mindigfos tiltakozó transzparensekkel!!! Ne hagyjuk annyiba különbe nem fog változni semmi!
Kérjük, sőt követeljük vissza a régi jől megszokott stábunkat!
Ne adjátok fel előre az igazunkért…
Addig is Egészségetekre!

nick19
Olvasó

HÜLYÉK! HÜLYÉK! HÜLYÉK! Szánalmas ez a mellébeszélés!!!!!! Nem az a baj, hogy fizetni kell érte, hanem, hogy szar, igénytelen, nem felel meg az igényeknek. A digitalizáció és a mesterséges intelligencia a jövő, ez nem vitás. De csak ott, és akkor alkalmazzuk, ha az embert képes kiváltani megfelelő színvonalon. Ha egy üres térfelet mutat, amikor a másik oldalon éppen zsákol egy játékos, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez a technika még nem tökéletes. Szóval az a baj, hogy szar a minőség és ezért még pénzt is kérnek. Ha jó minőségű normális közvetítés lenne, senki nem sajnálna érte egy sör árát (van ahol… Olvass tovább »

Légiós
Olvasó

Na ne vicceljünk kérem.
A klubok biztosan nem akarják a MINDIGFOST! De ha igen, akkor nagy a baj. Ausztria meg eddig is igénytelen volt, s ezután is az marad. Minden téren! Ott csak a MAGYAR NE SZEMETELJ A FONTOS! Még a körforgalomba is ki kell neki írni, hogy irányjelzőt használni

attip
Olvasó

Tanuljatok a kézisektől,most nézem a M.óvár-Eto meccset,kommentárral,eredmény számlálóval,még a kiállitást is mérik,ráközelítve eseményekre..
Kb. ÍGY!

apafibeni
Olvasó

T. Bodnár úr(?)
Ha csendben maradtál volna, okos maradtál volna………….

Mivel a MinDigTV Extra Ügyfélszolgálattal történt levelezésem részleteit nem hozhatom a nyilvánosság elé, meg kell említenem, hogy a nagyon erélyes (nem vulgáris, mint némelyek ezen a fórumon) reklamációmra elnézésemet és megértésemet kérve egy havi előfizetési díjat visszautaltak, annak közlésével, hogy a minőségi problémák nem tőlük erednek.
Most már csak azt nem tudom, hogy minden hónapban fizetnem kell, majd a reklamációmra ismét visszafizetik?
A labda (amit mi nem látunk!) az MKOSz térfelén pattog!!!

Emőkefan
Olvasó

Elfelejtettem az elöbb megírni, hogy novembertől nem fizetek!!!

Emőkefan
Olvasó

Ki a fasz ez a Bodnár? Hivatkozik, arra, hogy kiment Ausztriába megnézni a rendszert és ugyan olyan nálunk is. Én 30 évet lenyomtam ott kint és sokat néztem az ottani közvetítéseket, amelyek technikailag hasonló módom közvetítenek. Tökéletes minőségben
Meghívom ki ezt a f.szt, hogy nézzen meg egy közvetítést, hasonlítsa össze. Utána jöjjön haza és kérjen itt bocsánatot, hogy hülyének nézte a szurkolókat.
Lehet hogy kiment Ausztriába de elakadt egy bevásárló központban vagy a Gürtel piros negyedében. Ez nem lenne baj, csak akkor ne példálozzon ez a hülye azzal , hogy Ausztriában is ilyen minőségben mennek a közvetítések.

pbask
Vendég
pbask

Az egész riportja nagy büdös hadova,nem kell ezen fenn akadni 😀 Majd pont az osztrákozása lesz igaz 😀

Mike21
Olvasó

“Mindigo! Ez a szolgáltatás kevés! Kosárlabdát a szurkolóknak!”
Vissza az összes, helyi, élő közvetítést, kommentárral, pl. Kapos.hu, YouTube-on HD minőségben.
#mindigoout

Basketball 7
Olvasó

KAMU!!!!! Tisztelt Bodnár úr! Maga nem tiszta vizet öntött a pohárba, hanem bele is hugyozott!!! Jó zavarosat!!! Vagy csak nem sikerült felkészülni!!! Ajánlani tudom a Zalasport cikkét!!! Megértem én hogy reagálni kell mert dühöng a pornép, de legalább az igazat!!! Valakinek nyilatkozni kell de mondjuk megtehette volna Szalay úr is. Ez egy felkészületlen mellébeszélés, mentegetőzés!!! Egyébként mindenki meg lett említve, még Európából is csak az a fene kis-nagy vállalkozó aki a kamerarendszert szereli, na az nem!!! Kíváncsi lennék kinek a valagavége!!! Említve lett 59000 regisztrált, köztük én is emberke akit ezzel az intetjúval jól szembeköptek! Pedig tőlük várják a lóvét!… Olvass tovább »

bányász
Vendég
bányász

“Ezúttal szintén az okozza a legnagyobb felháborodást, hogy egy korábban ingyenesen nyújtott szolgáltatásért fizetni kell. ” Miért van az, hogy mindenki már legalább 1 éve a minőség miatt rekalmál, aztàn jön ez az arrogáns f… és lényegében hülyére vesz mindenkit, egyúttal majd ő jobban tudja mi a bajunk? Ez hányinger “tisztelt” bodnár “úr”. Tudjátok mit mkosz? Jóhogynem az egyesületek a hibásak, mert szar a jel. Hogy nem sül le a bőr a képetekről. Szépen vissza lehet adni az egyesületeknek a közvetítést, akik megoldják minőségi képpel, operatőrrel, közvetítővel. Majd kifizetem nekik havonta a 800 Ft-t és akkor pont oda kerül ahová… Olvass tovább »

Gézuka
Olvasó

Mínusz huszárok már többen vannak! Jól fizetnek gyerekek?

LaBe
Olvasó

A minuszoló emberke örökös hozzáférést kapott a mindigó közvetítéseihez.. 😀

LaBe
Olvasó

Ha számítana a szurkoló, akkor maradna a helyi tv-k közvetítése a fizetős rendszerben is. Ahol nincs helyi tv, ott meg mehetne a javított minőségű robotkamera.

Vincent Vega
Olvasó
Horvath Bela
Olvasó

Vincent Vega. Ez baromi jó, nagyon tetszik! 😀 😀 😀

Csapajev
Vendég
Csapajev

Ez jó… 😀 😀

Bru
Olvasó

Igazságtalan a videó. Könnyű mindent szegény szolgáltatóra kenni. Mikor az MKOSZ is egy nagy büdös csaló…
Javított verzió:
https://youtu.be/79-kM53O84Y

egismte1
Olvasó

Megy a hazudozás, megy a ferdítés, meg a másra mutogatás!!! Mindkettő sáros!!! Ingyenélők vagytok!!!!

attip
Olvasó

Az általam említett VBW CEKK Cegléd – Aluinvent DVTK 84-82 meccset még most sem töltötte fel a MindiGoSport,melynek az utolsó percének közvetítése a legjobb bizonyíték a 1/2automata kamerarendeszer uninteligens viselkedésére.
Nem vagyok szakember,de mivan ha az automatika mondjuk nem a sok ember mozgására,hanem egy speciális labda követésére van beállítva(vagy a kettő mixére)?
Várom a feltöltést!

Mr.Térkő
Olvasó

Két elfogadható opció van : 1. Engedik az eddig működő és most letiltott közvetítéseket és akkor a kutya nem fogja nézni a szarjukat. 2. Minden meccset rendes kamerával+ operatőrrel és kommentátorral közvetítenek. ( Ekkor viszont dolgozni is kéne nem csak a pénzt beszedni ). Viszont nekünk szurkolóknak most kell összezárni és kiharcolni valamelyik opciót!

Horvath Bela
Olvasó

Mr.Térkő. A 2. pont biztosan nem járható. Nem tudom, hogy mennyi lehet egy közvetítés költsége. Pest környékén egy alsóbb osztályú focimeccs felvétele (csak operatőr) 40-60 E tudomásom szerint + útiköltség. Ha mindenhol csak ennek az összegnek a felével számolok /fő, akkor is helyszínenként 60-90 ezer (3 főnél) szorozva a hét helyszínnel. És akkor még nem beszéltem a női mérkőzésekről.

Mr.Térkő
Olvasó

Itt jön a képbe ,hogy a kedves MKOSZnek és a Mindigonak dolgoznia is kellene és a havidíj mellé szponzorokat szerezni és kitermelni a költségeket. Megy a ködösítés a fix kamerákkal kapcsolatban ,hogy milyen jó a rendszer blabla ,de egyértelműen azért ez a megoldás lett mert a telepítés után nem nagyon kell velük foglalkozni…

sportON
Olvasó

Kérdezem én! Ki fog fizetni az operatőrnek, kommentárnak stb. a streamelésért? Lejebb már leírtam! A mindiGO nem fizet a közvetítésért, a jelet viszont kéri! A csapatok fizették eddig a streamolást vagy ők fektettek pénzt a technikai dolgokba, ezek után miért lennének kötelesek a közvetítésért fizetni, ha a mindiGO-n megy a robotkamera, tehát a meccs így- vagy úgy de nézhető! Ki fizeti ki?????? Azt is írtam, ha nem fizet a mindiGO (de a kosárlabda-mérkőzéseket 800.- ft-ért tovább adják nektek) nincs aki finanszírozza a mozgó kamera, szpíker, eredménytáblát kezlő emberkét, mert legalább három ember szükséges egy élvezhető kosármeccs közvetítésére! Még hajlandóság sincs… Olvass tovább »

Mr.Térkő
Olvasó

Tételezzük fel egy pillanatra ,hogy nem hazugság minden szava az interjúnak. Ebben az esetben : több mint 59 ezer előfizető aminek a nagy része a kosárlabda miatt van , ennyi nézőnél nem csak a havidíjból befolyt összeggel lehet kalkulálni hanem lehet keresni rendes szponzorokat is. A hazudozás és pénz beszedése helyett DOLGOZNI kellene az ügyben és akkor máris haladnánk előre ,de ugye mint az elmúlt évből látszik a konkurencia letiltásán és pofátlan hazudozáson kívül semmire nem hajlandóak. Az a kérdés ,hogy mi szurkolók hagyjuk ,hogy továbbra is hülyének nézzenek minket és fizetünk a szarért vagy egy picit félre rakjuk az… Olvass tovább »

LaBe
Olvasó

Nem olvastam végig sz összes hozzászólást…de szerintem csak a TELJES bojkott lehet a megoldás. Amíg egy előfizető is van, addig van mire hivatkozni.

pbask
Vendég
pbask
nyolcmegnyolc
Olvasó

Nekem az is érdekes, hogy mi kerül ennyibe (200milla)
Egy meccs közvetíse kb 400ezer forint. Fix kamera. Nincs munkabér, a csarnok fizeti a netet, a villanyt…

Gézuka
Olvasó

az az ő zsebpénze, csak azt nem fűzte hozzá. de lehet terkőferkóval feleznek

derryl
Olvasó

Na bb0-nál a minuszolás már megy, a helyesírás már kevésbé! Nyomjátok még bértollnokok!

pbask
Vendég
pbask
Gézuka
Olvasó

Az agyon szidott Falkó városából picit több mint 400-an írták alá, Körmendről 141-en, Zete 135… a többi élvonalbeli városból még a 100-at sem érte el.

Jó lenne ellökni valamelyik ellenzéki újsághoz – elvégre mindenki tudja mi folyik az mkosz-ban – aztán hátha találnának pár érdekes dolgot.

zetekosarak
Olvasó

Nincs más megoldás, nem fizetünk, aztán még a szükséges karbantartás is veszteséget fog termelni.

Motoros
Olvasó

Csak a tisztánlátás végett:

A klubboknak nem volt választásuk.

Aki nemet mond az kimarad a Ta(h)ó-ból…

Vesszen a szarkáosz, vesszen a mindogfos@@@@????

Motoros??

teliver
Olvasó

Bodnár hazudik!
A klubokat, és Ivkovicsot megkerülve akarja bevezetni az U23-as szabályt is.
Senkivel nem egyeztettek!

Horvath Bela
Olvasó

Arra még kíváncsi lennék, hogy akkor ki is volt a hírhamisító, azaz, hogy “A csapatok támogatják a fizetős online közvetítést”. Nem volt a választható három opció közül olyan, amelyből kimaradt volna a FIZETŐS MINDIGOS közvetítés! Gyorsan lefordítottátok arra, hogy a csapatoknak ez kell! 😀 Valós mai helyzetkép a hiteles tájékoztatásról!

pbask
Vendég
pbask

Én is ezen gondolkodtam,de már le se irtam,amennyi csúsztatást idebaszott nekünk térkőferi korrupt bandája.

Gézuka
Olvasó

inkább clickbaitnek hívnám, akárcsak a Pécsen váratlanul lemondott az edző cikket is – vagy valami hasonló volt – és közben a női!! csapatot érintette

pbask
Vendég
pbask

Bodnár mindighazudokésseggetnyalok főtitkár úr és lelkes teamje belekezdett a minuszolásba.
Ha így dolgoznátok a minőség javításán,milyen szép is lenne…

pbask
Vendég
pbask

Leszarom a minuszaitokat mocskos Mkosz,attól még bukni fogtok, az Antenna Hungária is rátok kente a bulit,milyen selejt alvállalkozókat találtok 😉 De legalább olyan hű elvtárs lehet,mint Bodnár úr,ha csak nem valamelyik MKÁOSZ tag ismerőse kapta meg ezt a megbízást,mert azt is elhinném ebben az országban.

derryl
Olvasó

Olyanok, mint a KGST volt:

Körbe állt hét sovány tehén, és egymást fejték! Ezek egymást szopják, és az egész szart rákenik a csapatokra! Gerinctelen férgek!

Motoros
Olvasó

bb0 a szarkáosz szócsöve@@@@

Senkiházi zugfirkászok,lehet ezt is törölni szarcsevics????

Motoros??

pbask
Vendég
pbask

Ritka pillanatok egyike:
Végre egyetértek veled! 😀

Motoros
Olvasó

???✊

Marillion
Olvasó

Motoros…ha erre a szarságra is írsz valami versikét…akkor még azt is elnézem hogy utálsz minket!

derryl
Olvasó

Egy versikében megénekelhetnéd az utókornak!

Motoros
Olvasó

Ezzel kezdtem????
Aztán bannolt a főzugfirkász????

derryl
Olvasó

Basszus, lemaradtam egy örökbecsűről!

red-black01
Olvasó

Azt hiszem látható, hogy dislike ügyben rendkívüli ügyelet van a bb1-nél 😉 .

pbask
Vendég
pbask

Nem mintha a minuszoktól az ügy jobbra haladna,de ennyi örömük legyen,mert szívni azt fognak. 🙂

piros710321
Olvasó

B.P. a …….!!! Nézd ezt a szart egyedül!
Remélem aki eddig előfizetett az sem fog többet!
A klubbok is tehetnek egy szívességet, ha már támogatják ezt a szart!

Horvath Bela
Olvasó

piros710321! Ha igaz, amit egy fórumtársunk korábban írt (bár nem tudhatjuk a valóságtartalmát), akkor ha egyszer előfizettél, a következő hónapban automatikusan megújítják az előfizetésedet, azaz leveszik a díját. A kommentben még ez volt írva: “lemondani sem könnyű”. De ugye hónapváltás még nem volt…, ezért van némi fenntartás bennem.

Horvath Bela
Olvasó

Még egy gondolat. Ha én valamelyik klubnál lennék ilyen döntéskényszerben, valószínű, hogy a 3 opció közül én az elsőt választanám. A másodiknál ugye ugrik az 5 milla, bár kétlem, hogy ezt megkapnák, a mindigotól biztosan nem, sőt, még adhatom az ingyen jelet, amit más értékesít. A harmadiknál meg vállaljam az összes gazdasági kockázatát, teremtsem meg a közvetítés feltételeit, és még ennél is adjak ingyen jelet…, azaz ami nálam kiadásként jelentkezik, az másnál bevétel lesz, szóval ezekből választani nem egyszerű. Ami felháborító, hogy mindkét esetben a mindigo mossa kezeit, azaz, ha bármi probléma adódik a stream közben, a klubok stábjaival vígan… Olvass tovább »

Horvath Bela
Olvasó

És mondjuk az nem diszkriminatív, hogy több csarnokból nem ad a mindigo? Az ő szurkolóik meg nézzenek lengőtekét?

pbask
Vendég
pbask

comment image

zetomee
Olvasó

Azokat a csapatokat is megkérdezték ahonnan emlékeim szerint nincs közvetítés: Jkse, Pécs. De ha ez változott akkor bocs tőlük, ha nem akkor hogyan részesedhetnek ők a jogdíjakból?

Csezarro
Olvasó

“Csak az idei bajnokságban másfél hónap alatt négyezer új nézője lett a kosármeccseknek. Tehát nem kérdés: az emberek igénylik ezt a típusú szolgáltatást. Hogy aztán mennyien maradnak meg a fizetős verzióban, a szezon végére kiderül.”

Persze, elöször betiltanak minden mast, es utana ünneplik, hogy mennyivel többen kezdtek nezni az ingyenes adast.
Lesz nagy koppanas, most hogy mar nem ingyenes. En se fogok elöfizetni, byebye mindigfos!

Meg egy. Tavaly megprobalkoztak vele, hogy a Zalasport jelet adjak. Kep volt, hang nem, mert 2018-ban az AH nem tudott MP3 audio jelet dekodolni. Ennyit a profizmusukrol …

Horvath Bela
Olvasó

Csezarro. Erősen kétlem ezt a 4 ezres számot! 🙂 Az interjú többi része is hatalmas csúsztatás, miért ez lenne igaz!

egismte1
Olvasó

Persze, nőtt!!! A lófaszt!!! Amit elvettetek mástól, a helyi közvetítőktől, abból találtad ki ezt a számot!!!!

mte7
Olvasó

Bla..bla…bla..
Az a fontos h a zsebe tele legyen…a szurkoló az másodlagos…

Luminas
Olvasó

A feliratokkal kapcsolatban. Ott a fullcourt, amiből gondolom ki lehetne nyerni az adatokat (többnyire működik) és akkor nem a helyi kijelzőkről kellene átvenni ezeket. Nem tudom, hogy kié, de gondolom az MKOSZ-é, szóval…

Horvath Bela
Olvasó

Luminas. Szerintem ez nem stabil megoldás. Ahogy mondták, van közel fél perces csúszás a valós időhöz képest a streamnél, szerintem valamennyi a fullcourtnál is lehet, sosem lenne szinkronban.

Jokic
Vendég
Jokic

Na megjött egy bér dislikeoló. Az összes hozzászólást végig dislekolta egy személy, mert összesen csak 1 db dislike van kb. minden hozzászóláson. Gratulálunk hülye gyerek, ügyes vagy!

2lee14
Olvasó

Fel lett bérelve.

Jokic
Vendég
Jokic

Most már világosan látjuk, hogy 5 bér dislikeoló van. Beindultak a szerkesztő urak? 🙂

2lee14
Olvasó

Nagyon fájhat valakiknek az igazság!!!!!

Motoros
Olvasó

Az uraktól ezek nagyon messze vannak????

attip
Olvasó

Ameddig vmelyik tv vagy 24.hu,444,index,origo(hahaha)fel nem dobja ezt a “szócsatát”addig semmi sem fog változni.

pbask
Vendég
pbask

Ezek közül az egyikük azt írta nekem,hogy dolgoznak az ügyön 😉 Szándékosan nem mondom meg melyik, mert az MKOSZ azokat is bezsarolná 😀

Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés