Connect with us
Hirdetés

Nagyon megéri

7 tény, amit tudnod kell a futásról

A futás ideális sport, amely szinte bármikor és bárhol végezhető. Sokoldalúsága és nagyszerű hatásai miatt az egyik legnépszerűbb edzésforma.:

:

A cipő nélkülözhetetlen

A futásnál fontos a felszerelés. Első a minőségi futócipő. Mivel a futás nagy terhelést jelent az ízületekre és a lábboltozatra, fordítsunk különös figyelmet a cipőválasztásra. Felkereshetünk futócipő szaküzleteket is, ahol futócipőelemzést végeznek, és segítenek kiválasztani a lábunkhoz legmegfelelőbb cipőt. A ruházat esetében lehetőleg funkcionális anyagokat válasszunk.

Haladj a saját tempódban

Mindenkinek megvan a saját tempója, és ehhez kell alkalmazkodni. Ezért nem jó, ha mással hasonlítjuk össze magunkat. Ha valaki elkezd futni, válasszon lassabb, de stabil tempót, amelyet képes megtartani a futás során. A pulzusszámot mérő okosóra vagy karpánt segíthet a megfelelő tempó megtalálásában.

Energia utánpótlás

Bár a futást leggyakrabban fogyás céljából űzzük, és ilyenkor hajlamosak vagyunk kevesebbet enni, az egészséges tízórai vagy uzsonna létfontosságú. A szervezetnek nemcsak futás előtt, hanem futás után is tápanyagokra van szüksége, hogy a fogyás is hatékonyabb legyen.

Ne feledkezzünk meg a nyújtásról

A futás nem csak arról szól, hogy felveszed a cipődet és útnak indulsz. A nyújtás a szervezet általános regenerálódása szempontjából is fontos. Ideális esetben futás előtt és után is elvégezzük a nyújtó gyakorlatokat. Ez egy jó módja a bemelegítésnek, mielőtt elindulsz. Az edzés végén pedig fokozza az általános regenerálódást.

A fotó forrása: ZR10 / Shutterstock.com

Menj korán lefeküdni

A pihenés nemcsak az általános regenerálódás, hanem a mentális jólétünk szempontjából is kulcsfontosságú. Ha nem tudsz jól aludni, próbáld meg elkerülni az összes olyan zavaró tényezőt, amely befolyásolhatja az alvás minőségét. Korlátozni kell a mobiltelefonok és a televízió fényét, érdemes minőségi matracba és szellős ágyrácsba fektetni, lefekvés előtt legalább 2 órával nem szabad enni és mielőtt aludni térünk, javasolt alaposan kiszellőztetni.

Találd meg a motivációdat

Találd meg a vágyat és az akaratot a kitartáshoz. Lehet, hogy könnyű kimondani, de a motivációdat többféleképpen is növelheted. Például kezdj el futni valakivel. Az is jó ötlet, ha van egy edzésterved, és kezdetben kisebb célokat tűzöl ki, amelyeket nagyobb valószínűséggel teljesíthetsz, és amelyek motiválnak majd. A kevesebb néha több.

A fotó forrása: NDAB Creativity / Shutterstock.com

Koncentrálj a megfelelő technikára

Bár a futás az egyik legtermészetesebb mozgás, a megfelelő technika is nagyon fontos. Meg kell feszítenie a testedet, és a válladat egyenesen kell tartanod. Tartsd semleges helyzetben a medencecsontodat, a könyököd hajlítsd be 90 fokos szögben. Tartsd lazán a karjaidat. Csukd be a szádat, és lélegezz az orrodon keresztül.

Címlapfotó:  lzf / Shutterstock.com

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés