Connect with us
Hirdetés

3x3

3×3: az utcák sportjából az olimpiák sportja

2020-ban is lesznek 3×3 versenyek Debrecenben. Az U18-as világbajnokság mellett újra lesz World Tour Masters forduló a Cívisvárosban.:

:

Hétfőn elrajtol az idei 3×3-as kosárlabdaünnep Debrecen főterén. Ezúttal négy tornát rendeznek meg egy hét alatt. A Nagytemplom előtti centerpályán tartott beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott, jövőre is lesz világverseny Debrecenben – írja a debka.hu.

Az augusztus 26-tól szeptember 1-ig tartó eseményen hétfőn és kedden női profi versenyt tartanak, kedden és szerdán a férfiak mérkőznek meg, a World Tour sorozat egyik állomása lesz Debrecen, szerda délután és csütörtök délelőtt pedig egy U23-as, Nations League nevű próbaverseny-sorozat kezdődik.

A hetet – talán a legjobban várt – felnőtt Európa-bajnokság zárja, melyen a magyar férfiaknak és a hölgyeknek is esélyük van a jó szereplésre. Az összes mérkőzés ingyenesen tekinthető meg.

A sajtótájékoztatót Papp László polgármester nyitotta, aki elmondta, hogy az elmúlt öt évben Debrecen a 3×3 egyik Európai központjává vált, továbbá kiemelte:

– A World Tour Masters sorozatban olyan neves rendezők közé sikerült ismét bekerülnünk, mint Montreal, Prága, Mexikóváros, Doha vagy Los Angeles, ez gyakorlatilag mindent elárul arról, milyen nívós esemény is lesz a Kossuth téren. A versenyek évek óta telt ház előtt zajlanak, több, mint tízezren fordulnak meg ilyenkor a lelátókon, a karneváli héten tapasztalható pezsgés tovább folytatódik.

Julien Debove, a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség kommunikációs menedzsere elmondta, nagyon boldog, hogy ötödik alkalommal is Debrecenbe utazhatott, hiszen különleges hangulata van a Nagytemplom előtti térnek.

-2019 nagyon fontos év a 3×3 számára, hiszen jövőre történetünk során először leszünk az olimpiai programban. 2015-ben, még a Debrecen városának és a szervezőknek is nagy fantáziára volt szüksége, hogy miért adjon esélyt a kosárlabda akkor még ismeretlen szakágának, de azóta az utcák sportjából az olimpiák sportjává vált a 3×3. Igazi sikertörténet részesei lehetünk az utóbbi években, ezt bizonyítja, hogy több, mint száz televíziós csatorna közvetíti a versenyeinket.

Becsky István a sajtótájékoztatót a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségét, és a helyi szervezőbizottságot is képviselte.

– Szeretném az MKOSZ részéről megköszönni a bizalmat és azt a rengeteg befektetett energiát, amelynek hála a válogatottjaink jelenleg a világ közvetlen elitjéhez tartoznak. Fontos kiemelni, hogy történetünk során a felnőtt Európa-bajnokság a legnívósabb rendezvényünk, ráadásul a csapatok az olimpiai szereplésért is játszanak Debrecen főterén. 2015-ben, mikor először rendeztünk, még mindenki a streetball versenyekkel párosította a 3×3-at, de szerencsére mára már igazi társadalmi eseménynek számít a városban. Sok sikert kívánok az egy hét alatt megforduló több, mint háromszáz sportolónak, és ezúton szeretném megköszönni a szervezőbizottság áldozatos munkáját.

A debreceni születésű Medgyessy Dóra már nagyon várja a női tornát és az Eb-t is, mindkét versenyen bízik a jó szereplésben.

– Másfél éve várom ezt a pillanatot, hiszen nem sok embernek adatik meg, hogy a szülővárosában pályára léphessen egy Európa-bajnokságon. Az biztos, hogy egy életre szóló élmény lesz a család, a barátok és az ismerősök előtt játszani. Ebben a sportban nagyon gyorsan történnek a dolgok, és a mezőny is nagyon kiegyenlített, nehéz előre bármit is mondani, de szeretnénk mindkét tornán éremért küzdeni.

Az előző szezont a DEAC együttesében töltő Ivosev Tamás kiemelte, hogy sok World Tour Masters fordulón járt már pályafutása során, de nem túlzás kijelenteni, hogy a debreceni lesz minden idők legerősebb versenye.

– A világranglista első tíz helyezettjéből hét is itt lesz a Kossuth téren, nagyon nagy küzdelmekre számítok. Az Európa-bajnokságon is szeretnénk jól teljesíteni, és bár egyelőre nem vagyunk olyan sikeresek, mint a lányok, megpróbálunk minél több olyan kosarat szerezni, mint Medgyessy Dóri.

A sajtótájékoztató végén Papp László polgármester ünnepélyesen bejelentette, hogy 2020-ban is lesznek 3×3 versenyek Debrecenben. Az U18-as világbajnokság mellett újra lesz World Tour Masters forduló a Cívisvárosban.

fotó: debka.hu

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés