Connect with us
Hirdetés

Női bajnokság

16 éves gimnazista az NB I. pontkirálya

Spanyolországból és a tengerentúlról is keresték már a Vasas tehetségét, Dombai Rékát.:

:

Elképesztő szezont fut a magyar kosárlabdázás egyik legnagyobb tehetsége: a 2002-es születésű Dombai Réka (16) már most a női NB I legponterősebb játékosa.

A Vasas Akadémia bedobója az előző idényben mutatkozott be a profik között, az új szezonban pedig szintet lépett, 12 bajnokin összeszorgoskodott 17,5 pontos átlagával vezeti a pontlistát. Sokatmondó adat, hogy a tíz legjobb pontszerző között Réka az egyetlen hazai játékos…

– Úgy érzem, még mindig vannak azért bőven kihívások a felnőttmezőnyben, de beleszoktam tavaly óta – mondta Blikknek a 179 centiméter magas játékos. – Talán kicsit keményebben állnak hozzám az ellenfelek, hogy éreztessék, van még mit tanulnom, de nincs ebben semmi különös.

Réka az utánpótlás-válogatottakban is letette már a névjegyét: a tavaly nyári fehéroroszországi U17-es vb-n a 4. helyig vezette a mieinket, erre a legbüszkébb. Szintén óriási elismerésként élte meg, hogy a nemzetközi szövetség (FIBA) szakírója a torna tíz legjobb játékosa közé választotta. 2017-ben a franciaországi U16-os Európa-bajnokságon ezüstérmes volt, s a torna legjobb ötösébe is bekerült.

– Szeretném végigjárni a ranglétrát az utánpótlás-válogatottakban, és persze a felnőttek közt is bemutatkozni. A gimnázium befejezése után szívesen kipróbálnám magam külföldön, leginkább Spanyolországban, Olaszországban, vagy Amerikában, ha megadatna – mesélt terveiről a Vasas húzóembere. Kérőkből nincs is hiány…

– Már tavaly nyáron hívtak külföldre, de egyelőre minden ajánlatot vissza kellett utasítanom, nem szeretnék ilyen fiatalon kimenni – mondta a kosaras, aki a Blikk érdeklődésére elárulta, Spanyolországból és a tengerentúlról is keresték már.

A sikerek ellenére az élete nem fordult azért a feje tetejére.

– Egyéni oktatási rendben tanulok, ez továbbra is a legfontosabb. Az iskola összeegyeztetése a sporttal most már viszonylag zökkenőmentesen megy. Amikor elkezdtem, nem volt egyszerű, de most már nem megy egyik a másik rovására. Élsport mellett persze nehéz kitűnő tanulónak lenni, de mindent megteszek, szerencsére anyukám is sokat segít. Először is szeretném befejezni a gimnáziumot, aztán az is lehet, hogy jelentkezem a Testnevelési Egyetemre – tekintett előre a kosaras.

NB I-es pontlista
H Játékos Csapat Átlag
1. Dombai Réka Vasas Akadémia 17.5
2. Alexis Kiah Brown CMB Cargo UNI Győr 16.85
3. Amanda Zahui Bazoukou Sopron Basket 16.62
4. Shatori Walker Aluinvent DVTK 16.39
5. Sarah Imovbioh PEAC-Pécs 16.25

Fotó: vasassc.hu

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Kérlek regisztrálj / jelentkezz be a hozzászóláshoz
Hirdetés

Legfrissebb

Hírek

Facebook

Hirdetés